Google search

Тематика наукових розробок кафедри в початковий період діяльності спрямовувалась на вивчення домінуючої патології церебрально-резидуальної недостатності (афективні психози у підлітків на тлі ЦРОН), порівняльне вивчення шизофренії та раннього дитячого аутизму, дезінтегративних психозів.

З ім'ям професора Л. О. Булахової пов'язане відродження генетики в психіатричній клініці, впровадження у лікування і діагностику спадкових хвороб нових підходів. В Україні вперше в колишньому СРСР видано наказ МОЗ про масовий скринінг та безкоштовне лікування фенілкетонурії. Наукові розробки кафедри проводились також в напрямку дослідження порушень розвитку у зв'язку зі спадковими порушеннями метаболізму. Виконані дисертаційні роботи по вивченню психічних розладів при мукополісахарідозі (Лизлова Т. М.), порушень нервової системи при стертій формі пуринозу (Семенова І. О.), уражень нервової системи у дітей зі спадковими порушеннями обміну триптофану та засобів їх патогенетичного лікування (Сердюк Т. В.)

Довгі роки головним напрямком роботи кафедри була підготовка спеціалістів та вдосконалення знань в області дитячої психіатрії.  За наказом МОЗ України кафедра є опорною з дитячої та судової психіатрії.  З початку 90-х років другим напрямком наукової діяльності стали питання судової психіатрії.

З часу, коли кафедру очолив професор В. Д. Мішиєв, до цих напрямків приєдналася загальна психіатрія та наркологія.

Про різновекторність кола наукових інтересів кафедри свідчить динаміка науково-дослідницьких робіт, які виконувались як в якості ініціативних, так і за державні кошти з початку 2000-х років:

  • «Розробка системи організаційних, діагностичних, лікувально-реабілітаційних та профілактичних заходів щодо надання спеціалізованої психіатричної, психотерапевтичної та психологічної допомоги жертвам насильства” (2004-2005 рр.).
  • «Розробка моделі національної суїцидологічної служби (методологічні й організаційні принципи, діагностично-лікувальні, реабілітаційні і профілактичні заходи)» (2006 – 2009 рр.).
  • «Розлади адаптації у дітей шкільного віку» (2008 - 2010 рр.).
  • «Диференційні критерії оцінки стану соціального функціонування хворих на різні види психічної патології  на етапі закінчення стаціонарного лікування» (2011-2014 рр.).
  • «Формування та перебіг психічних розладів в умовах соціального стресу» (2015-2020 рр.).

На теперішній час працівниками кафедри виконується науково-дослідницька робота за рахунок коштів державного бюджету України «Розробка мультимодальної системи відновлювальної терапії і медико-психологічної реабілітації хворих, що перенесли COVID-19, на підставі вивчення провідних патогенетичних механізмів» (2022 – 2024 рр.)

На кафедрі проводяться дві науково-дослідницьких роботи на здобуття наукового ступеня «доктор філософії (PhD)» (кандидат медичних наук) за спеціальністю 14.01.16 – психіатрія:

  • Дирів Ольга Омелянівна - «Клініка, діагностика, терапія та вторинна профілактика аутизму у дітей з урахуванням гендерних особливостей»
    2021-2025 рр.
  • Федін Юрій Сергійович – «Аутоагресивні дії при шизофренії: особливості перебігу, діагностики та лікування» 2018-2022.

Наукові публікації кафедри за період існування перевищують 1000, з них більш 20 — монографії. Співробітниками кафедри отримані авторські права на понад 30  авторських свідоцтв і патентів.

Співробітники кафедри постійно проводять просвітницьку роботу: виступи в газетах, по радіо та телебаченню на теми охорони психічного здоров’я дітей та підлітків.

З 2021 року кафедра організує та проводить щорічну науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Психіатрія, наркологія, клінічна психологія та загальна медична практика: міждисциплінарні питання сучасності», в якій приймають участь в якості спікерів провідні науковці та фахівці практичної ланки охорони здоров’я України та дружніх країн Західної Європи, а кількість слухачів (on-line та off-line) на цих конференціях щороку є більшою за 2500 лікарів різних спеціальностей: https://www.psychiatry.in.ua/#

Перелік публікацій працівників кафедри за 2017-2023 рр. 

Для ознайомлення з публікаціями науково-педагогічних працівників кафедри (з їх загальним переліком, прочитати статтю та/або завантажити її для наукового розвитку, дискусії, цитування) можна у інституційному репозитарії за посиланням: http://ir.nuozu.edu.ua:8080/handle/lib/487