Google search

Кафедра громадського здоров'я створена 1 червня 2017 року (наказ ректора НМАПО академіка Вороненка Ю. В. від 16.03. 2017 р. № 1103) "шляхом реорганізації (злиття) кафедри гігієни і екології людини та кафедри гігієни харчування і гігієни дітей та підлітків" з метою підготовки кадрів для системи громадського здоров'я.

Передумовою створення кафедри стали: передбачене Розділом 22 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом запровадження в Україні системних засад громадського здоров'я; створення ДУ “Центр громадського здоров'я МОЗ України“ (наказ МОЗ України від 18.09. 2015 р. № 604); схвалення Концепції розвитку системи громадського здоров'я (розпорядження Кабінету Міністрів України від  30 листопада 2016 р. № 1002-р). та введення спеціальності 229 Громадське здоров'я (галузь знань «Охорона здоров’я») Постановою КМУ від 1 лютого 2017 р. № 53 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 266”.

З 14.09. 2017 р. по теперішній час кафедру очолює доктор медичних наук, професор, відмінник освіти України Ірина Хоменко.

Метою діяльності кафедри є високоякісна підготовка лікарів профілактичної медицини (громадське здоров'я, загальної гігієни, лікарів-епідеміологів, гігієни харчування, комунальної гігієни, гігієни дітей та підлітків, лікарів-лаборантів) та лікарів суміжних спеціальностей.

Кафедра є єдиною в Україні спеціалізованою мультидисциплінарною кафедрою з підготовки лікарів профілактичної медицини, освітня та наукова діяльність якої спрямована на забезпечення високих стандартів збереження здоров’я населення країни, відповідно до міжнародних рекомендацій ВООЗ, сучасного рівня наукових знань.

В різні періоди на кафедрі працювали відомі вчені: член-кор. АМН СРСР, професор Д. М. Калюжний, професори О. Г. Волощенко, М. О. Попович, С. Є. Катаєва, А. А. Калашніков, Яцула Г.С. Майже 20 років (1998-2017) кафедру гігієни і екології очолював член-кор. НАМН України, професор М. Г. Проданчук.

Починаючи з 2017 р., кафедрою проводяться цикли тематичного удосконалення за 16 тематиками (навчальними планами та програмами), спеціалізації і стажування з сучасних питань громадського здоров'я, загальної гігієни, гігієни харчування, гігієни дітей та підлітків, а з 2020 р. (до кафедри приєднано курс епідеміології) – з епідеміології, в т.ч.: короткотривалі та очно-заочні з елементами дистанційного навчання.

Для забезпечення освітньої діяльності впродовж 2017 –2023 рр. кафедрою було розроблено і оновлено близько 30 навчальних планів і програм післядипломної підготовки лікарів на вищезазначених циклах.

Вперше були започатковані оригінальні короткотривалі цикли ТУ за авторськими програмами з громадського здоров'я: «Громадське здоров’я в Україні: стратегія розвитку» та «Громадське здоров’я в практиці сімейного лікаря (для сімейних лікарів)», які незмінно впродовж 2017-2023 рр. користуються попитом слухачів. Кафедрою також проводяться цикли ТУ профілактичного спрямування як для лікарів загальної практики-сімейної медицини, так і для лікарів-педіатрів.

Починаючи з лютого 2022 р. на вимогу часу було підготовлено й проведено короткотривалі фахові семінари з військово-медичної тематики, які користуються великим попитом споживачів освітніх послуг.

Кафедрою проводяться як стаціонарні, так і виїзні цикли. За весь період існування кафедри було організовано і проведено більше 250 навчальних циклів, на яких підготовлено близько 3000 слухачів.

Науковий напрям кафедри присвячений питанням розбудови національної системи громадського здоров'я в Україні, проблемі забезпечення здоров’я населення в сучасних умовах відновлення та економічного розвитку країни.

Кафедра продовжує також наукові дослідження щодо  удосконалення системи радіаційного моніторингу й медичного забезпечення населення зон спостереження діючих об’єктів атомної енергетики України.

Упродовж 2017-2023 рр. кафедра співпрацювала та продовжує співпрацю (за угодами) з  ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О. М. Марзєєва НАМН України» ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України», ДУ «Київський міський центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», ДУ «Волинський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», ДУ «Черкаський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України» ін.

За результатами наукової та інноваційної діяльності видано 114 наукових праць, в середньому по 23 видання щорічно.

03.04. 2023 р. кафедру громадського здоров’я було перейменовано у кафедру громадського здоров'я, епідеміології та екології (наказ в.о. ректора НУОЗ України академіка Камінського В.В. від 22.03. 2023 р. № 1292).

У 2023 р. кафедра розпочала підготовку спеціалістів на ІІ (магістерському) рівні за спеціальністю 229 "Громадське здоров'я".

Кафедра є першою в Україні як на рівні післядипломної, так і додипломної підготовки фахівців для роботи в новій для країни системі громадського здоров’я; першою включилася в просування ролі та значимості системи громадського здоров’я для збереження й зміцнення здоров’я населення, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в усіх галузях життєдіяльності людини на основі міжвідомчої та міжсекторальної взаємодії, збереженні життя і здоров’я громадян у складній ситуації військової агресії рф на території нашої країни.