Google search

Кафедра фармації утворена  згідно з Рішенням Вченої Ради НУОЗУ імені П.Л. Шупика 01 грудня 2022 року.

У 2019 році була підготовлена Концепція та освітньо-професійна програма підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» галузі знань 22 «Охорона здоров’я», освітньої кваліфікації «Магістр фармації». В розробці освітньо-професійної програми брала участь проєктна група кафедри фармації, яка створена наказом НУОЗ України імені П.Л. Шупика від 28 грудня 2019 р. № 6688, до складу якої увійшли досвідчені науково-педагогічні працівники за фахом.

ОПП була схвалена вченою радою НМАПО імені П. Л. Шупика (протокол від 15.01.2020 р. № 1). Дія ОПП поширюється на зміст і організацію підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти, які поступили на навчання в 2020 році та наступні роки. На підставі звернень гаранта, пропозицій студентської ради і ради роботодавців (протокол від 30.11.2021 р. № 1), спрямованих на підвищення якості надання освітніх послуг та удосконалення провадження освітньої діяльності на другому (магістерському) рівні підготовки здобувачів вищої освіти ступеня магістра, а також з урахуванням змін у законодавстві та досвіду проходження акредитаційної експертизи освітніх програм НУОЗ України імені П. Л. Шупика за іншими спеціальностями, що здійснювалась Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, до ОПП було внесено зміни, погоджені з відділом аспірантури, докторантури, магістратури та методичної роботи з вищої освіти та схвалені вченою радою НУОЗ України імені П. Л. Шупика (протокол від 08.12.2021 р. №10). Концепція та освітньо-професійна програма «Фармація, промислова фармація» були затверджені Вченою радою НМАПО імені П.Л. Шупика 15.01.2020 р., протокол № 1 (https://nuozu.edu.ua/zagruzka2/21_05_20-8.pdf),
ліцензія була отримана 12.12.2019 р. (наказ МОН України No1010-л від 12.12.2019 р.), ліцензія на провадження освітньої діяльності переоформлена відповідно до вимог закону "Про вишу освіту" 30.03.2021 р. (наказ МОН
України № 37-л від 30.03.2021 р.), інформація про неї була внесена до Правил прийому Університету. У 2020 р. на дану освітню програму був оголошений набір. На даний момент за ОПП навчаються 32 здобувачі вищої освіти за заочною формою навчання. У 2021 р. програма та концепція оновлювались і затверджувались Вченою радою Університету (протоколи №6 від 16.06.2021 р. і № 10 від 08.12.2021 р.) https://nuozu.edu.ua/zagruzka2/04_02_22-2.pdf, https://nuozu.edu.ua/zagruzka2/04_02_22-1.pdf) з урахуванням анкетування і висунених пропозицій та зауважень щодо рівня отриманих знань, умінь та навичок за час навчання, складання ЄДКІ «Крок 1 Фармація» та підготовки до ЄДКІ «Крок 2 Фармація», прозорості та об’єктивності оцінювання знань на заняттях та іспитах, використання сучасних методів навчання, організації практичних занять в умовах пандемії COVID-19. Більшість респондентів
високо оцінили рівень отриманих знань та умінь за час навчання, що є відображенням правильного шляху розробки та реалізації ОПП.

На кафедрі станом на 01.01.2023 р. розроблені Концепція та освітні програми у сфері післядипломної освіти з підвищення кваліфікації (спеціалізації) зі спеціальності  226 «Фармація, промислова фармація», галузі знань 22 Охорона здоров'я (далі – Концепція), яка  визначає мету, цілі та завдання щодо забезпечення проходження спеціалізації особами, які мають ступінь магістра/спеціаліста галузі знань 22 Охорона здоров'я за спеціальністю 226 «Фармація,промислова фармація» та професійну кваліфікацію фармацевт/провізор-спеціаліст галузі знань 22 Охорона здоров'я за спеціальністю 226 «Фармація,промислова фармація».

Підготовка фармацевтів/провізорів за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» проводиться за освітніми програмами зі спеціалізації  «Аналітично-контрольна фармація»,   «Організація і управління фармацією, що визначені у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій. Випуск 78 «Охорона здоров'я» та розроблені робочими групами кафедри фармації НУОЗ України імені П. Л. Шупика  і затверджені Вченою радою НУОЗ України імені П. Л. Шупика 21 грудня 2022 року № 10 (відповідно до переліку спеціальностей затверджених наказом МОЗ України від 25.11.2022 № 2136 «Про затвердження Переліку циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за лікарськими та фармацевтичними (провізорськими) спеціальностями» зареєстрованого в Мін’юсті 08.12.2022 за № 1555/3889.

Навчальною базою кафедри є приміщення НУОЗ України імені П.Л. Шупика.

Кафедра  бере участь у безперервному професійному розвитку лікарів і фармацевтів/провізорів в освітньому процесі:

  • формальної освіти -  за освітніми програмами відповідно до визначених законодавством рівнів освіти, галузей знань, спеціальностей (професій) і передбачає досягнення здобувачами освіти визначених стандартами освіти результатів навчання на другому (магістерському), третьому (освітньо-науковому) рівнях вищої освіти)   у галузі знань «Охорона здоров’я» та здобуття кваліфікації, що визнаються державою:
  • в інтернатурі: «Загальна фармація», «Фармація»;
  • на навчальних циклах: «Організація і управління фармацією», «Аналітично-контрольна фармація»;
  • в аспірантурі: 15.00.01 – технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація, 15.00.02 – фармацевтична хімія та фармакогнозія;
  • в докторантурі: 15.00.01 – технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація;
  • неформальної освіти - діяльність з підвищення власних знань та умінь лікарів і фармацевтів/провізорів, яка провадиться за освітніми програмами та не передбачає присудження визнаних державою освітніх кваліфікацій за рівнями освіти, але може завершуватися присвоєнням професій та/або присудженням часткових освітніх кваліфікацій (навчання на циклах тематичного удосконалення, медичне/фармацевтичне стажування за межами закладу, де працю є фахівець, участь у наукових, науково-практичних конференціях, конгресах, симпозіумах, з’їздах, професійний розвиток за дистанційною формою навчання з використанням електронних ресурсів, участь у фахових (тематичних) школах, семінарах, майстер-класах тощо). Щорічно оновлюється перелік циклів тематичного навчання.

За результатами анкетування слухачів/інтернів та протоколів заключних конференцій серед зауважень та побажань щодо організації, проведення і забезпечення навчального процесу основними були: подальше впровадження циклів СП та ТУ у виїзній формі навчання, розширення занять по правовому регулюванню фармацевтичних закладів. Стосовно доступності викладання, ілюстративності матеріалу, новизни інформації, теоретичної значущості, практичної спрямованості зауважень немає.

В 2022 році на кафедрі  проведено   основних циклів зі спеціальності "Організація і управління фармацією"-15 (5 - за державним замовленням та 10 – за спеціальним фондом) з них: ПАЦ – 1, спеціалізація – 2, стажування – 6; ТУ – 4, в т. р. – 4 очно заочних з елементами ДН.

Крім того,  на кафедрі навчалися 19 слухач за індивідуальним планом.

Проведено 4 цикли для лікарів (провізорів)-інтернів зі спеціальності "Загальна фармація" суміжних кафедр у кількості  65  осіб.

Загальна кількість слухачів за рік складає  399 (із них 28 за державним замовленням), 238 провізорів-інтернів та 126 за спецфондом.

План комплектування циклів підвищення кваліфікації у 2022 році виконано на 100 %.

Всі співробітники кафедри виконали план по педагогічному навантаженню.