Google search

Співробітники кафедри виконують консультативну роботу в базових лікувальних установах, надаючи висококваліфіковану медичну допомогу хворим в гінекологічних та акушерських відділеннях, проводять спеціалізовані консультативні прийоми з гінекологічної ендокринології, лікування безпліддя, патології шийки матки та ультразвукової діагностики.

Основне місце проведення лікувально-консультативної роботи викладачів кафедри – стаціонар та поліклінічне відділення (обласний медико-генетичний центр) Київського обласного перинатального центру (КОПЦ): акушерські відділення: фізіологічне, відділення акушерської та екстрагенітальної патології, обсерваційне; гінекологічне; відділення реанімації та інтенсивної терапії. За кожним з цих відділень закріплені професори та доценти кафедри в якості кураторів, асистенти здійснюють лікування вагітних, ведення пологів, лікування гінекологічних хворих.

Крім того, в ЦРП Печерського району міста Києва веде консультативний прийом та лікувальну роботу доцент Герасимова Т. В. Доцент Рощина Г. Ф. проводить  лікувально-консультативну роботу на базі дорожньої клінічної лікарні № 1.

Співробітники кафедри є прибічниками впровадження органозберігаючого підходу до лікування масивних кровотеч, в тому числі, і за рахунок використання новітніх технологій та медикаментів (використовується метод органо-плазмової коагуляції, новітні медикаменти карбетоцин, терліпресин, октенісепт та інш.).

Співробітники кафедри здійснюють виїзди по сан. авіації в райони Київської області при виникненні складних і важких клінічних випадків (акушерські кровотечі, прееклампсії, післяпологові і післяопераційні ускладнення та ін.).

Розроблені кафедрою інноваційні методики впроваджені в більшості родопомічних закладів Київської області.

Впроваджено в лікувальну роботу наступних закладів протягом 2020-2022 рр.: КНП КОР “Київський обласний перинатальний центр” (КОПЦ), КНП “Вишгородська ЦРЛ”, КНП “Ніжинський міський пологовий будинок”. Наступні наукові досягнення та розробки кафедри Акушерства і гінекології №1:

  1. Методика профілактики передчасних пологів у жінок, які багато народжують, у вигляді алгоритму:
    1. трансвагінальна цервікометрія в 18-22 тиж.;
    2. застосування акушерського розвантажувального песарію;
    3. використання мікронізованого прогестерону, комплексного препарату заліза (ІІІ)-гідроксид полімальтозат + фолієва кислота, від моменту постановки песарію, пробіотик та L-аргінін.
  1. Комплекс медикаментозних засобів та технічного супроводу при проведенні повторного кесарева розтину: використання радіохвильового скальпеля, аргоноплазмової коагуляції тканин та медикаментозного супроводу терліпресином, карбетоцином, поліфункціональним протизлуковим розчином гіалуронової кислоти.
  2. Комплексне хірургічне лікування лейоміоми матки, що полягає у виконанні консервативної міомектомії з використанням розчину терліпресину, поліфункціонального протизлукового розчину та технічного супроводу хірургічного втручання радіохвильовим скальпелем та застосування аргоноплазмової коагуляції тканин.
  3. Алгоритм дій для профілактики і лікування рецидивуючих кровотеч і загрози передчасних пологів у пацієнток з передлежанням плаценти, шляхом застосування сублінгвальних форм мікронізованого прогестерону в поєднанні з гемостатичною терапією та комбінованими препаратами магнію та вітамінів групи В.
  4. Використання комплексу йодиду калію та фолієвої кислоти для профілактики акушерських та перинатальних ускладнень у вагітних після допоміжних репродуктивних технологій при патології щитоподібної залози.
  5. Алгоритм заходів ранньої післяопераційної реабілітації та вторинної профілактики в пізньому післяопераційному шляхом профілактики злукового процесу органів малого тазу під час операції кесаревого розтину.
  6. Розроблено та впроваджено алгоритм заходів і розродження за різних варіантів патології плацентації у родопомічних закладах, які є клінічними базами кафедри, щодо мінімізації крововтрати у разі аномально інвазивної плаценти та передлежання судин пуповини (Vasa previa) і термінів розродження вагітних з цими патологіями. 

З початком воєнного стану в Україні (24.02.2022) співробітники кафедри прийняли активну участь у розробці лекцій з тактичної медицини та проведенні практичних занять щодо надання акушерсько-гінекологічної допомоги в умовах воєнного часу. Ці лекційні та практичні заняття були проведені на всіх клінічних базах кафедри з лікарями та середнім медперсоналом.