Google search

 
 

Спільний проект, що перебачає компонент академічної мобільності і був розроблений командою вчених з нашого Університету та Каролінського Інституту, здобув перемогу у конкурсі SI Baltic Sea Neighbourhood Programme – Special Call for Ukraine. Конкурс був організований Шведським Інститутом – громадською агенцією, метою якої є поширення інтересу та довіри до Швеції у світі, розбудова надійного партнерства на рівні окремих осіб, організацій та інших країн і як наслідок – залучення міжнародних талантів і забезпечення внеску у сталий розвиток.

Метою проекту є посилення компетенцій аспірантів та молодих вчених щодо ефективного сприяння зміцненню системи охорони здоров'я, зокрема у сфері надання медичної допомоги, особливо для дітей та підлітків на деокупованих територіях України. Цей проект розглядається як перший етап багатоетапного співробітництва між Каролінським Інститутом та Національним університетом охорони здоров’я імені П.Л. Шупика, спрямованим на відбудову та посилення системи охорони здоров’я на деокупованих територіях.

Науковими співкерівниками проекту стали президент Шведської медичної асоціації професор кафедри глобального громадського здоров’я Каролінського Інституту професор Tobias Alfvén та проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва професор Олеся Гульчій, а співкоординаторами його впровадження – старший дослідник кафедри глобального громадського здоров’я д-р Nina Viberg та завідувач відділу комунікацій та маркетингу д-р Костянтин Балашов.

Долучитися до проекту зможуть як група аспірантів Університету та їхніх керівників, так і ширше коло молодих науковців з усієї України, які зможуть брати участь у запланованих навчальних семінарах, воркшопах, які організовуватимуться у Каролінському інституті та НУОЗ України імені П.Л. Шупика. Одним із важливих результатів проекту автори вбачають впровадження кращих європейських освітніх підходів у підготовку лікарів в Україні та створення підґрунтя для українських молодих науковців у набутті лідерства щодо передачі нових знань та навичок широкій медичній спільноті.

Запланований візит шведської делегації в Україну з метою знайомства з можливостями та викликами українських закладів охорони здоров’я. Важливим компонентом запропонованого проекту є врахування висновків, отриманих в Україні, для зміцнення систем охорони здоров’я Швеції та країн Європейського регіону ВООЗ загалом. Дослідження буде сфокусоване на наданні медичної допомоги дітям та жінкам, фізичній та психологічній реабілітації, посиленні охоплення дітей профілактичними щепленнями тощо.

Наш університет вже має досвід успішної співпраці із науковцями Каролінського інституту – провідного медичного університету Європи, який має традиції підготовки лікарів з 1810 року та відповідно до заповіту Альфреда Нобеля визначає лауреатів на отримання Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини.

Перемога у конкурсі Шведського Інституту – це лише перший етап великої спільної роботи за напрямом посилення спроможностей України у відбудові системи охорони здоров’я на деокупованих територіях. Адже навіть сам схвалений проект одним з заходів передбачає підготовку наступної грантової заявки.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 83.75% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 69.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 70.5% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також