Google search

В 2017 році на кафедрі акушерства, гінекології та перинатології було затверджено і розпочато виконання  НДР на тему: «Актуальні аспекти охорони репродуктивного здоров’я жінок, прегравідарної підготовки та пренатальної діагностики в сучасних умовах»,

№ державної реєстрації: 0117U006095

Дата ухвалення Вченою радою НМАПО імені П. Л. Шупика:

витяг з протоколу № 5 від 26.04.2017

Роки виконання: 2017-2025.

Мета наукових досліджень: розробка та широке впровадження в Україні лікувально-діагностичних заходів щодо охорони репродуктивного здоров’я жінок, прегравідарної підготовки та пренатальної діагностики.

Основні наукові напрямки:

Вивчення епідеміології, нових етіологічних чинників, патогенезу порушень репродуктивного здоров’я жінок України в сучасних умовах.

Розробка і впровадження нових методів діагностики, лікування, реабілітації та профілактики захворювань репродуктивної системи жінок в Україні.

Організація системи аналізу та ефективного контролю за станом репродуктивного здоров’я в Україні з врахуванням соціальних, медичних та екологічних факторів.

Розробка та впровадження нових методів малоінвазивної хірургії з метою відновлення і збереження репродуктивного здоров’я жінки.

Вивчення впливу та впровадження сучасних методів перинатальної психології з метою покращення індивідуального розвитку дитини та підтримки здоров’я родини.

Розробка і впровадження системи прегравідарної підготовки подружніх пар, відповідно до наявності у тих чи інших генетичних та епігенетичних факторів.

Вивчення впливу допоміжних репродуктивних технологій на стан здоров’я матері та дитини.

Розробка і широке впровадження збалансованої системи пренатальної діагностики відповідно до міжнародних стандартів.

Налагодження та проведення безперервного моніторингу якості виконання ультразвукових, біохімічних та інших досліджень із метою розрахунку ризику виникнення вродженої та спадкової патології плода.

Аналіз сучасного стану надання медичної допомоги на всіх рівнях із метою збереження та відновлення репродуктивного здоров’я жінок.

Обгрунтування : отримання нових та удосконалення існуючих технологій діагностики, лікування та профілактики, створення нормативно-правових проектів, методичних рекомендацій.

Розробка новітніх технологій проведення прегравідарної підготовки для подружніх пар відповідно до різних варіантів порушень репродуктивної функції.

Вивчення та систематизація проблем фізичного та психологічного здоров’я матері та дитини після допоміжних репродуктивних технологій з метою їх подальшої соціальної адаптації.

Створення проектів нормативно-правових документів (методичних рекомендацій з питань прегравідарної підготовки подружніх пар, пренатальної діагностики, сучасних принципів введення вагітності, пологів та післяпологового періоду) з метою збереження репродуктивного здоров’я жінок.

Економічний ефект:

Зменшення відсотку незапланованих вагітностей, широке впровадження прегравідарної підготовки подружніх пар, що дозволить знизити витрати на усунення ускладнень .

Якісна пренатальна діагностики дозволить знизити частоту народження дітей з вадами розвитку, що суттєво знизить дитячу захворюваність, інвалідність та смертність та зменшить державні витрати на лікування та утримання цих дітей.

Вплив на показники здоровя населення:

Зниження частоти акушерських та перинатальних ускладнень, материнської та дитячої захворюваності, інвалідності, смертності.

Поетапне виконання НДР:

І. Вивчення епідеміології, етіології, патогенезу порушень репродуктивного здоров’я жінок України.

Вивчити вплив сучасних методик пренатальної психології на індивідуальний розвиток дитини.

Встановити вплив допоміжних репродуктивних технологій на стан здоров’я матері та дитини.

II. Розробка нових методів діагностики, лікування, реабілітації та профілактики захворювань репродуктивної системи жінок в Україні.

Розробка нових методів малоінвазивної хірургії з метою відновлення а збереження репродуктивного  здоров’я жінок.

Розробка системи прегравідарної підготовки подружніх пар відповідно до наявності у них тих чи інших  генетичних та епігенетичних факторів.

Створити збалансовану систему пренатальної діагностики відповідно до міжнародних стандартів.

ІІІ. Впровадження системи аналізу та ефективного контролю за станом репродуктивного здоров’я жінок в Україні з врахуванням соціальних, медичних та екологічних факторів.

Проведення безперервного моніторингу якості виконання новітніх методів досліджень з метою розрахунку ризику виявлення вродженої та спадкової патології плода.

Аналіз сучасного стану надання медичної допомоги на всіх рівнях із метою збереження та відновлення репродуктивного здоров’я жінок.

Проміжні результати проведення науково-дослідної роботи співробітники кафедри доповідають як на українських, так і на міжнародних форумах, конгресах та конференціях.