Google search

За оцінками, хронічна хвороба нирок (ХХН) вражає понад 850 мільйонів людей у всьому світі та призвела до понад 3,1 мільйонів смертей у 2019 році. ХХН займає 8-е місце серед основних причин смерті і прогнозується, що вона стане 5-ю основною причиною втрачених років життя до 2040 року. Протягом останніх трьох десятиліть зусилля з лікування ХХН були зосереджені на підготовці та проведенні нирково-замісної терапії. Проте нещодавні терапевтичні досягнення пропонують безпрецедентні можливості для запобігання або відстрочення захворювання та пом’якшення таких ускладнень, як серцево-судинні захворювання та ниркова недостатність, зрештою подовжуючи якість і тривалість життя людей із ХХН.

Незважаючи на те, що ці нові методи лікування мають бути загальнодоступними для всіх пацієнтів у кожній країні та середовищі, такі бар’єри, як недостатня обізнаність щодо ХХН, недостатні знання або впевненість у нових терапевтичних стратегіях, нестача спеціалістів із нефрології та вартість лікування, сприяють глибокій невідповідності у доступі до лікування, особливо в країнах із низьким і середнім рівнем доходу, а також у деяких країнах із високим доходом. Ця несправедливість підкреслює необхідність перенесення уваги на обізнаність із ХХН та підвищення кваліфікації працівників охорони здоров’я.

Досягнення оптимальної допомоги пацієнтам з захворюваннями нирок вимагає подолання бар’єрів на багатьох рівнях, враховуючи контекстуальні відмінності в різних регіонах світу. До них належать прогалини в ранній діагностиці, відсутність універсального медичного обслуговування або страхового покриття, низька обізнаність серед медичних працівників, а також проблеми з вартістю та доступністю ліків. Для порятунку нирок, сердець і життів потрібна багатостороння стратегія:

Первинна та вторинна профілактика ХХН вимагає цільової політики охорони здоров’я, яка цілісно інтегрує лікування нирок у існуючі програми охорони здоров’я, забезпечує фінансування лікування нирок і поширює знання про здоров’я нирок серед громадськості та працівників охорони здоров’я. Рівний доступ до скринінгу захворювань нирок, інструменти для ранньої діагностики та постійний доступ до якісного лікування повинні бути запроваджені для запобігання ХХН або її прогресуванню.

Неоптимальна допомога ниркам є наслідком обмеженої уваги до політики, недостатньої освіти пацієнтів і постачальників, відсутності ресурсів для високоякісної медичної допомоги та обмеженого доступу до доступних ліків. Для успішного впровадження стратегій важливо прийняти комплексні, орієнтовані на пацієнта та локально орієнтовані підходи для виявлення та усунення перешкод для високоякісної медичної допомоги пацієнтам з захворюванням нирок.

Вирішення проблеми нестачі спеціалістів первинної медичної допомоги та спеціалістів із захворювань нирок потребує покращення навчання, мінімізації витрат постачальників медичних послуг та нарощування потенціалу серед працівників охорони здоров’я, включаючи лікарів первинної ланки, медсестер та громадських медичних працівників. Навчання належному скринінгу ХХН і дотримання рекомендацій клінічних практичних рекомендацій є ключовими для успішного впровадження ефективних і безпечних стратегій лікування. Прийняття наукових інновацій і використання фармакологічних і немедикаментозних інструментів для лікування ХХН, а також сприяння ефективній комунікації та співчуттю серед професіоналів значно вплинуть на добробут пацієнтів.

Розширення можливостей пацієнтів і громад – у всьому світі пацієнтам важко отримати доступ до медичної допомоги та ліків через високу вартість і дезінформацію, що впливає на їх поведінку щодо здоров’я та прихильність. Підвищення обізнаності щодо факторів ризику ХХН, таких як діабет, гіпертензія та ожиріння, підвищення медичної грамотності щодо вибору здорового способу життя, самообслуговування та сприяння тривалому дотриманню стратегій лікування може принести значні переваги, особливо якщо розпочати на ранній стадії та постійно підтримувати його. Залучення пацієнтів до правових організацій та місцевих громад надасть їм можливість приймати обґрунтовані рішення та покращити результати свого здоров’я.

Кафедра нефрології та нирковозамісної терапії  та кафедра урології НУОЗ України імені П.Л. Шупика запрошують всіх для участі у Міжнародному конгресі «Всесвітній день нирки 2024», який відбудеться 24-25 квітня, м. Київ, готель «Русь» offline / online, вул. Госпітальна, 4. Реєстрація згодом.

 

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також