Google search

Кафедра гематології та трансфузіології заснована в 1969 р. на базі Київської обласної клінічної лікарні. Організатором і першим завідувачем кафедри був доктор медичних наук, професор Сарницький І.П., який очолював її до 1987 р.

Вже в 1969 р. кафедра провела 2 цикли з гематології і один з трансфузіології, підготовила 63 лікарі.

Першим асистентом кафедри була кандидат медичних наук Тищенко Л.М. В тому ж році асистентами кафедри були зараховані Фоменко Т.Л. і Довбиш Г.І., а в 1974 р. – кандидат медичних наук Оберемко Б.І., якого в 1975 р. змінив кандидат медичних наук Трофимець І.О.

1978 р. в зв’язку з організацією нових циклів з трансфузіології посаду доцентів зайняли доктор медичних наук Самарі В.В. та с.н.с., кандидат медичних наук Демідюка П.Ф.

З 1987 р. по 1989 р. завідувачем кафедри була доктор медичних наук, професор Тищенко Л.М.

З 1978 р. на посаді старшого лаборанта кафедри працювала Гусєва С.А., яка в 1982 р. захистила кандидатську дисертацію.

В 1989 р. кафедра була розділена на два окремі підрозділи – гематології та трансфузіології. Курс гематології увійшов до складу кафедри терапії №1 (зав. кафедри, доктор медичних наук, професор І.М. Ганджа), а курс трансфузіології – до складу кафедри хірургії (зав. кафедри, доктор медичних наук, професор В.І. Мамчич).

З 1992 р. кафедра гематології та трансфузіології знову набула самостійного статусу.

З 1992 р. по 2011 р. кафедру очолювала доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Гайдукова С.М.

З 2011 р. і по даний час кафедру очолює доктор медичних наук, професор Видиборець Станіслав Володимирович.

В перші роки існування кафедри проводились лише передатестаційні цикли та цикли спеціалізації з гематології та трансфузіології, а з 1974 р. – цикли тематичного удосконалення («Вибрані питання клінічної гематології», «Вибрані питання клінічної трансфузіології», «Анемії», «Програмне лікування гемобластозів» та ін.) – для завідувачів терапевтичними та хірургічними відділеннями. З 1993 р. кафедра також готує фахівців із спеціальності «дитяча гематологія».