Google search

Першим кроком до створення окремої спеціальності – дитячої оториноларингології в Україні було започаткування у 1936 році О.С. Коломійченком, який на той час працював на кафедрі оториноларингології в Київському інституті удосконалення лікарів (КІУЛ), курсу лекцій з дитячої ЛОР-патології.

У вересні 1968 року професором С.І. Мостовим було відкрито при кафедрі оториноларингології КІУЛ курс дитячої оториноларингології на базі Київської обласної клінічної лікарні.

В січні 1969 року була створена самостійна кафедра дитячої оториноларингології, чим завершилося повне виділення дитячої оториноларингології в клінічну дисципліну. Базою кафедри стало ЛОР-відділення дитячої міської спеціалізованої лікарні № 14 на 60 ліжок. Організатором і першим керівником кафедри (1969-1975) була професор О.А. Євдощенко.

У травні 1975 року кафедра була реорганізована в доцентський курс, який очолив доцент А.А. Лайко – учень професора С.І. Мостового. В 1990 році кафедра знову отримала самостійний статус, якою завідував професор А.А. Лайко до 2001 року.

З 2002 року кафедру очолює професор А.Л. Косаковський, учень проф. О.А. Євдощенко.

В 2005 році кафедра була перейменована в кафедру дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії. Нині кафедра дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії НУОЗ України імені П.Л. Шупика є науковим, методичним та лікувальним центром дитячої оториноларингології на Україні. Кафедра є опорною в Україні за спеціальностями "Дитяча отоларингологія" та "Сурдологія".

Клінічні бази кафедри: Національна дитяча спеціалізована лікарня “ОХМАТДИТ” (головна клінічна база з моменту створення кафедри з 1969 року), КНП «Київська міська дитяча клінічна лікарня №1» (з 1989 р.), КЗЛОР «ЛОДКЛ "ОХМАТДИТ", ЦПМСД Оболонського району, УМК МЕДІАЛ клініка сімейної медицини (з 2016 р.), ТОВ «Сіті Доктор» АІЛАЗ»,  клініка «ВЕРУМ КІДЗ» (м. Київ), оториноларингологічне відділення КНПКОР «Київська обласна дитяча лікарня» (м. Боярка).