Google search

 
 

12 - 14 грудня 2019 р. в НМАПО імені П. Л. Шупика відбувся І-й Національний конгрес фізичної та реабілітаційної медицини «Фізична та реабілітаційна медицина в Україні: практичне впровадження мультипрофесійної реабілітації в закладах охорони здоров’я».

У роботі конгресу взяли участь понад 850 фахівців у галузі реабілітаційної медицини зі всіх регіонів України.

Вітання учасникам конгресу від Президента України оголосив заступник Керівника - керівник департаменту Головного департаменту з питань гуманітарної політики Офісу Президента України професор Ігор Лурін.

З привітаннями до учасників конгресу звернулись: президент Секції фізичної та реабілітаційної медицини Європейського союзу медичних спеціалістів професор Мауро Замполіні; президент Глобального реабілітаційного альянсу, голова технічної консультації на підтримку розробки Національного плану щодо обмежень життєдіяльності, здоров’я та реабілітації для України професор Кристоф Гутенбруннер; паст-президент Ради ФРМ Європейського союзу медичних спеціалістів академік Європейської академії реабілітаційної медицини професор Алвідас Юоцевічус; член правління Європейського товариства фізичної та реабілітаційної медицини професор Клемен Граблевець; перший заступник Міністра охорони здоров’я України Андрій Семиволос; ректор НМАПО імені П. Л. Шупика академік НАМН України професор Юрій Вороненко; голова Наглядової ради НМАПО імені П. Л. Шупика Ірина Сисоєнко; радник Міністра соціальної політики України Оксана Жолнович і представник Агенції НАТО з підтримки та постачання Наталія Мельниченко.

На конгресі представили свої доповіді 72 спікери з Італії, Німеччини, Литви, Латвії, Словенії та України. Гості конгресу, колеги з PRM Section and Board of UEMS та ESPRM на пленарних сесіях поділились досвідом становлення реабілітаційної галузі, а також досвідом організації процесу реабілітації у закладах країн Європи.

Необхідно відзначити, що на конгресі були гідно представлені українські реабілітаційні команди під керівництвом Ростислава Данилкова, Олексія Волянського, Марії Торопчиної, Костянтина Горобця, Тетяни Кулюпіної, Олексія Левківського, Віталія Губенко та інших. Доповідачі ознайомили учасників конгресу з практичним досвідом мультипрофесійної реабілітації в реабілітаційних відділеннях різного профілю закладів охорони здоров’я різних регіонів України.

У межах конгресу було проведено 17 майстер-класів. Окремо був проведений майстер-клас з введення ботулінічного токсину під контролем ультразвукового сканування професора Joerg Wissel (Vivantes Klinikum Spandau), Берлін.

З цікавими доповідями та майстер-класами виступили українські лікарі – учасники проекту «PRM – Baltik NATO» (підготовка викладачів для закладів вищої та післядипломної медичної освіти України, розробка програми резидентури з фізичної та реабілітаційної медицини).

У ході конгресу відбувались жваві дискусії щодо відстоювання позицій сучасної фізичної та реабілітаційної медицини, використання ідеології та інструментів міжнародної класифікації функціонування (МКФ).

Науково-педагогічні працівники кафедри медичної реабілітації, фізіотерапії і спортивної медицини академії завідувач кафедри професор Олександр Владимиров, професори Віталій Губенко, Геннадій Апанасенко, Наталія Владимирова; доценти Тетяну Куртян, Володимир Голик, Сергій Федоров, Алла Ткаліна та асистент Валерія Соловйова не тільки здійснили організаційні заходи з проведення конгресу, а й виступили з актуальними доповідями та цікавими майстер-класами.

За підсумками роботи конгресу прийнята розгорнута Резолюція, основний зміст якої можна коротко підсумувати: «Реабілітація в Україні поступово розвивається та рухається вперед. ЇЇ вже НЕ зупинити…».