Google search

Буремний час змін системи охорони здоров’я, принципів фінансування закладів охорони здоров’я та медичних закладів вищої освіти сьогодні вимагає швидкого реагування та прийняття рішень із залученням широкого кола академічної спільноти. Саме це спонукало професорів Академії розпочати спільну роботу з адміністрацією НМАПО імені П. Л.Шупика по реформуванню закладів медичної освіти. Засідання, які проходять у вигляді «мозкового штурму», дають нові ідеї для змін.

28 листопада 2019 року  відбулось чергове засідання робочої групи - обговорювали питання діяльності клінічних баз Академії в умовах переходу сфери  охорони здоров’я на нові фінансові механізми діяльності.

Академія має 240 клінічних баз, які розгорнуті у закладах охорони здоров’я 10 регіонів країни, з них 91 - у приватних закладах охорони здоров’я. 

Особливо гостро постало питання врегулювання розміщення кафедр в умовах трансформації закладів охорони здоров’я в державні та комунальні неприбуткові підприємства, коли у Верховній Раді України під № 1055-1 було зареєстровано проект Закону України про оренду державного та комунального майна (далі – Проект), який згідно постанови ВРУ № 1055-1/П від 12.09.2019 прийнято за основу. Відповідно до частини 2 статті 9 вказаного Проекту забороняється передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку.

На сьогодні місцеві органи влади порушили питання про необхідність укладання договорів оренди з 01.02.2020 року, з моменту набрання чинності зазначеного проекту закону.

Нажаль, наявні нормативно-правові акти не повною мірою вирішують питання діяльності клінічної бази (кафедра, що розміщена на базі профільного відділення закладу охорони здоров’я), відсутня і стаття для можливої сплати оренди площ у лікарнях, яких сьогодні Академія має близько 15 тис. кв. м.

Це зумовило початок роботи МОЗ України та КМДА із залученням представників Академії над механізмами взаємодії закладів освіти та закладів охорони здоров’я в новій правовій площині.

Критерії визначення лікарні університетською, варіанти залучення науково-педагогічних працівників до роботи закладу охорони здоров’я, що є клінічною базою, в умовах запровадження нових фінансових механізмів, досвід організації університетських клінік у світі та можливі шляхи їх створення в Україні були предметом активного обговорення. Результати обговорення будуть покладені у проекти документів, що розробляються МОЗ України.

Дякуємо всім за активну участь у роботі «Професорської ініціативи» та запрошуємо до роботи.

Оголошення про засідання розміщуються на сайті Академії.

Читайте також