Google search

 
 

В системі підготовки медичних кадрів Україна вже багато років робить різні заходи з поступової імплементації в європейську спільноту.

https://www.nuozu.edu.ua/images/Novosti/images/Novosti/11_01_24-3N.png

Багато розвинутих країн готують фахівців через таку форму підготовки, як резидентура. В кожній країні своя модель, але всі їх об’єднує те, що лікар набуває основні фахові компетентності саме через навчання і роботу в лікарнях.

Вперше поняття лікар-резидент з’явилося у офіційному регламентному документі нашої країни у 2014 році. Це був Закон України про вищу освіту.

З того часу було багато намагань реалізувати цю форму підготовки в Україні, але без практичного результату.

Свого часу наш Університет (тоді НМАПО імені П.Л. Шупика) представляв модель підготовки лікаря-резидента. Це було 22 березня 2017 року, коли з доповіддю на парламентських слуханнях верховної ради України виступив ректор, академік НАМН України Юрій Вороненко.

І ось 13 січня 2024 року відбулося насправді історична подія – на засіданні у МОЗ України під головуванням міністра охорони здоров’я України, пана Віктора Ляшка було заслухано доповідь начальника управління медичних кадрів, освіти і науки, професора Сергія Убогова щодо проекту положення про лікарську резидентуру.

З боку НУОЗ України імені П. Л. Шупика були присутні ректор, академік НАМН України, професор В’ячеслав Камінський, перший проректор, член-кореспондент НАМН України, професор Юрій Вдовиченко та професор Володимир Краснов.

У результаті жвавої дискусії, визначення ризиків і можливостей започаткування лікарської резидентури в Україні в такі складні часи, було прийнято рішення щодо доопрацювання проекту положення про лікарську резидентуру з тим, щоб вже у другому кварталі 2024 року розпочати пілот з підготовки лікарів-резидентів за спеціальністю нейрохірургія.

Ми впевнені, що безупинний рух України до Європейської спільноти, злагоджена робота високопрофесійних команд та необхідність підвищення якості підготовки медичних кадрів дадуть можливість вже в цьому, 2024 році реалізувати в Україні всесвітню модель підготовки фахівців саме через лікарську резидентуру.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 49.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також