Google search

13 січня відзначається Всесвітній день боротьби з депресією. Термін, який дуже часто зустрічається в наші дні... Але чи справді ми знаємо, що таке депресія? На основні питання надаємо відповіді у цієї публікації. Мозок - найскладніший орган у нашому тілі, і природно, що він також може хворіти, найчастішим розладом мозку є депресія.

https://www.nuozu.edu.ua/images/Novosti/images/Novosti/11_01_24-3N.png

Звичайно, на жаль, слово "депресія", здається, стало модним, у кожного буває депресія або кілька днів депресії, не маючи ніякого відношення до справжньої депресії, депресія - це серйозний психічний розлад, на який страждають 350 мільйонів людей по всій планеті за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, будучи найпоширенішою патологією в усьому світі. 

Що визначає, що це справжня депресія, а не поганий настрій? Має бути дотримана низка абсолютно чітких критеріїв, основним симптомом є зміна настрою, пацієнт відчуває себе дуже пригніченим або в гіршому випадку не відчуває нічого, це викликає труднощі з концентрацією уваги, розлади сну, втрату апетиту, життя більше не приносить задоволення і речі, які раніше подобалися, більше не цікавлять його, він проводить день в роздумах і відчуває тугу. Коли всі ці стани присутні протягом декількох тижнів, необхідно звернутися до лікаря. 

Чи може фізичний дискомфорт, наприклад, розлади травлення або біль, також бути ознакою депресії? Дуже часто не всі люди добре розуміють власні почуття, чоловіки зазвичай мають проблеми з усвідомленням того, що вони відчувають, жінки менше, тому організм соматизує цей розлад, породжуючи різного роду тілесний дискомфорт.

Чи існують інші розлади, які з'являються разом з депресією, наприклад, напади тривоги? Можна сказати, що тривога і депресія - сестри, 60% людей з депресією також страждають від страхів, панічних атак або генералізованого тривожного розладу. Одне не можна відокремити від іншого.

Чи достатньо ми знаємо про причини депресії, чи є стрес однією з них? Так, це те, про що часто говорять, хоча насправді все не так просто, з одного боку, існує генетична схильність, коли член сім'ї страждає на депресію, він, як правило, не єдиний, і якщо людина з такими генетичними характеристиками схильна до накопичення стресових факторів, таких як стрес на роботі, втрата коханої людини або щось інше, коли одна крапля переповнює склянку, тоді запускається депресія.

Чи допомагає біг у боротьбі з депресією? Біг, як і інші види фізичної активності, вивільняє ендорфіни - корисні нейромедіатори, які, кажучи простою мовою, пригнічують негатив, що корисно для мозку. Але біг - це скоріше додатковий метод.

Зазвичай люди кажуть: заспокойся, не сумуй, підбадьорся, але це не працює, тому що не можна просто підбадьоритися? Більшість людей досі не визнають депресію справжньою хворобою, якщо хтось хворіє на рак, ніхто не каже: підбадьорся, побачиш, як потім пухлина зникне, але депресію часто розглядають як питання настрою, ми повинні визнати, що це серйозний психічний розлад, який вражає наш найскладніший орган - мозок. Саме тому вона не вирішується простим підняттям настрою.

За матеріалами сайту: https://peakd.com

Із продовженням серії публікації до Всесвітнього дня боротьби з депресією можна ознайомитися з публікації сайту (посилання) та  Телеграм каналу нашого університету (посилання).

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 49.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також