Google search

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерство охорони здоров’я України продовжують розвиток спеціалізованої реабілітаційної допомоги пацієнтам із травмами спинного мозку. Програма реалізується за підтримки урядів Великобританії та Європейського Союзу.

Мета проєкту – розбудова системи реабілітаційних центрів, які спеціалізуватимуться на наданні допомоги пацієнтам із травмами спинного мозку. Навчальна база розгорнута в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.

В 2023 році розпочалась третя фаза проєкту. Вона передбачає роботу зі створення мережі регіональних спінальних реабілітаційних центрів, які відкриються у Києві, Львові, Дніпрі, Харкові та Одесі. В

Кожен регіональний центр матиме 50 спеціалізованих стаціонарних ліжок і майстерню в якій призначатимуть, обслуговуватимуть, підбиратимуть, та навчатимуть користуватись колісними кріслами. Також на базі центрів працюватимуть уродинамічні лабораторії та лабораторії для ортезування. 

Базова вимога до таких центрів – наявність необхідної кількості фахівців з реабілітації. Мова про:

  • 5 лікарів фізичної та реабілітаційної медицини;
  • 10 фізичних терапевтів;
  • 10 ерготерапевтів;
  • 5 психологів;
  • 5 соціальних працівників;
  • від 2 терапевтів мови та мовлення;
  • щонайменше 8 сестер медичних з реабілітації

Навчання персоналу для роботи в таких центрах проводиться за модульною системою, що включає теоретичну частину та відпрацювання практичних навичок впродовж визначених тренінгових циклів. Комплексне клінічне навчання лікарів для роботи в регіональних центрах  вже проводиться на базі національного реабілітаційного центру Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни та проходитиме сам на сам з клінічним викладачем – провідним фахівцем із реабілітації світового рівня.  Такий досвід – безцінний. Оскільки дозволяє нашим фахівцям покращувати теоретичну базу та переймати практичні підходи в лідерів реабілітаційних послуг. Втім, до освітнього процесу долучаються також фахівці мультидисциплінарної реабілітаційної команди національного реабілітаційного центру, які вже пройшли відповідне навчання. Таким чином вдається поєднати унікальний український досвід організації надання реабілітаційної допомоги зі знаннями та вміннями фахівців із Канади, Великої Британії, Норвегії, Австралії та Італії. 

За публікацією сайту: moz.gov.ua

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також