Google search

Співробітники кафедри приймали участь у міжнародних конференціях та майстер класах в 2021р.:

  1. Training courses «Prechtl’s Methods of General Movements Assessment (GMA))» from General Movements Trust (Austria)
  2. GPEC training courses «Moving beyond a ‘fixing’ model of intensive therapy to focus on what people ‘can do’ and want to do», 16 Sep 2021 (IAACD).
  3. GPEC training courses «Evidence-informed practice – using the best available evidence to guide decision-making at both the individual and programme levels», 17 Sep 2021 (IAACD).
  4. EACD training courses "Hammersmith scale as a tool for early diagnosis of cerebral palsy", 18 Sep 2021.
  5. International Virtual Congress «EACD Europe 2021», 20 May, 27 May, 3 June and 10 June 2021.
  6. International Virtual Congress “34th International Epilepsy Congress», 08-01.09.2021
  7. International Virtual Congress 16th International Congress on Neuromuscular Diseases (ICNMD 2021), 21-22.05.2021, 28-29.05.2021.
  8. International Virtual Congress 7th Congress of the European Academy of Neurology, 10-22.06.2021
  9. International Virtual Congress 7th European Stroke Organisation Conference, 09-03.09.2021

Продовжується співпраця з зарубіжними колегами з питань надання медичної допомоги дітям з нервово-м’язовими захворюваннями. Протягом 2020 – 2021рр. проведено  ряд вебінарів з ізраїльськими колегами з медичного центру нервово-м’язових хвороб Інституту неврології (Institute of Neurology of Schneider Children`s Medical Center of Israel), а саме з директором професором Йорамом Нево, лікарем неврологом дитячим Аллою Кузьминською, фізичними терапевтами. Доцент Свистільник В.О. брала участь у тренінгу з питань надання допомоги дітям з прогресуючими нейродегенеративними хворобами: спинальна аміотрофія та прогресуюча м’язова дистрофія у 2019р в м. Амстердам та в м.Стамбул. Завідуюча кафедри, к.м.н. Назар О.В., доцент Свистільник В.О. пройшли міжнародний навчальний тренінг по комплексній мультидисциплінарній допомозі дітям зі спінальною м’язовою атрофією (SMA SoC Training) за участю фахівців Італії – Франції -України,  24-25 лютого 2021). За участі співробітників кафедри проведений сателітний симпозіум «Spinal muscular atrophy: choosing life» в рамках 3 конгресу “Controversies in Neurology” (25.11. 2021).

Завідуюча кафедри Назар О.В. залучена до Проекту «Створення навчальної програми з фізичної та реабілітаційної медицини (ФРМ) для лікарів в Україні», за підтримки Агенції НАТО в рамках Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО про реалізацію співпраці у сфері медичної реабілітації та згідно Меморандуму про взаєморозуміння від 18 квітня 2019 року, укладеного між українськими закладами вищої освіти та міжнародними закладами освіти (Реабілітаційна лікарня Абромішкес у співпраці з Центром реабілітації фізичної і спортивної медицини Університетської лікарні Сантарос Вільнюського університету; Ризька східна університетська лікарня як клінічна база Ризького університету імені Пауля Страдиня) (далі – Меморандум), 2019-2021рр. У 2019р. пройшла стажування на базі Реабілітаційної лікарні Абромішкес, Литва.

Продовжується Україно-Баварське співробітництво з  удосконалення організації медико-соціальної реабілітації дітей з обмеженням життєдіяльності між ДЗ «Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України» та Центром ІСР Мюнхен.

Продовжується співпраця з керівником відділу неврології та епілептології дитячого меморіального інституту здоров'я у Варшаві (Національний консультант з дитячої неврології) з професором Sergiusz Jóźwiak з питань діагностики та лікування туберозного склерозу, розсіяного склерозу. Доценти Мартинюк В.Ю. та Свистільник В.О. приймали участь у науково-практичній конференції «Розсіяний склероз та інші демієлінізуючі хвороби у дітей та підлітків» у 2019р в м. Варшава. Професор Sergiusz Jóźwiak представив свою доповідь на УАДІ 2021 на тему «Результати дослідження європейської програми «EPISTOP» та їх впровадження у лікуванні епілепсії у дітей з туберозним склерозом».

Продовжується співробітництво з Європейською академією дитячої інвалідності (EACD). У 2019 році під час 31stEuropean Academy of Childhood Disability Annual Meeting доцента кафедри Назар О.В. обрано Національним координатором EACD. В рамках співпраці в Україні створена Громадська організація «Українська академія дитячої інвалідності», яку очолив доцент кафедри Мартинюк В.Ю.

У вересні 2021р. вперше була проведена Науково-практична конференція ГО «Українська академія дитячої інвалідності» (УАДІ) з міжнародною участю (онлайн формат), яка проходила за підтримки Європейської академії дитячої інвалідності (EACD). Організатори заходу: кафедра дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НУОЗ України імені П.Л.Шупика; ДЗ «Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України»; ГО «Українська Академія Дитячої Інвалідності».

В рамках конференції були проведені майстер класи від Глобального професійного комітету освіти (Global Professional Education Committee - GPEC) Міжнародного альянсу академій дитячої інвалідності (International Alliance of Academies of Childhood Disability - IAACD), присвячена питанням використання ефективних методик реабілітації дітей з обмеженням життєдіяльності.

Завідуюча кафедри, к.м.н. Назар О.В. та доцент Панасюк Л.О. пройшли тренінг з базового курсу «Оцінка генералізованих рухів новонароджених та немовлят за методом Прехтла (Prechtl’s Methods of General Movements Assessment (GMA))» від General Movement TRUST https://general-movements-trust.info/. Курс проводив сертифікований тренер доктор Андреа Гузетта (MD, PhD) – Національний координатор EACD в Італії, доцент кафедри клінічної та експериментальної медицини, керівник лабораторії досліджень методик раннього втручання у новонароджених та немовлят (Head of Stella Maris Infant Lab for Early-intervention (SMILE)) Пізанського універсистету (University of Pisa, Medical School). Загальна оцінка генералізованих рухів GMs дитини є раннім і надійним показником для діагностики та прогнозу розвитку неврологічних порушень та є найкращим методом прогнозування ймовірності розвитку церебрального паралічу (Novak, 2017).

Співробітники кафедри є членами Європейської академії дитячої інвалідності (EACD), Європейської асоціації дитячих неврологів (EPNS), Міжнародної асоціації дитячих неврологів (ICNA), Європейської Академії Неврології (EAN), Міжнародної протиепілептичної ліги (ILAE)