Google search

У межах підвищення кваліфікації членів Комісії з питань етики НМАПО імені П.Л. Шупика, голова комісії, завідувачка кафедри філософії, професор Світлана Пустовіт взяла участь з доповіддю про перспективи розвитку біоетики та її актуальні проблеми в Міжнародній науково-практичній онлайн конференції «19 жовтня – Міжнародний день біоетики: благо та шкода», яка проходила 19 жовтня 2020 р. та була організована ЮНІТ групою кафедри біоетики ЮНЕСКО при Ташкентському державному стоматологічному інституті Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти Республіки Узбекистан. В конференції взяли участь вчені – медики та філософи, викладачі, студенти медичних ВНЗ Узбекистану, Казахстану, Киргизстану, України, Білорусі, Росії.

Учасники конференції наголосили на важливості подальшого розвитку біоетики, як теорії та практики, навчальної дисципліни, особливо в умовах пандемії коронавірусу. Саме біоетика закликає до проведення етичної експертизи та етичної оцінки будь-яких інновацій в галузі біомедичних технологій, що мають небезпеку для всього людства, з боку комісій з питань етики, широкого кола спеціалістів, включаючи філософів, представників гуманітарних наук, громадськості.

В ході конференції були обговорені такі актуальні питання біоетики: роль кафедр біоетики ЮНЕСКО та викладання біоетики в сучасних умовах; рівність та доступність в сфері медичних послуг; інформована згода в соціокультурному контексті, традиції табуювання в медицині киргизької культури; страхова медицина в Узбекистані та ін.

Учасники науково-практичної конференції обмінялись думками щодо представлених презентацій та виступів. Було запропоновано продовжити міжнародну співпрацю в галузі біоетики у вигляді спільних проектів, обміну досвідом між комісіями з питань етики, проведення спільних міжнародних конференцій з біоетики.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу