Google search

Щороку 28 квітня під егідою Міжнародної організації праці (МОП) у світі відзначається Всесвітній день безпеки і гігієни праці (World Day for Safety and Health at Work).

У 2020 році цей День проходить під гаслом: «Зупинимо пандемію: Безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя» («Stop the pandemic: Safety and health at work can save lives») і спрямований на боротьбу зі спалахом інфекційних захворювань на робочому місці, з акцентом на пандемію COVID-19. До цього дня МОП підготувала Рапорт:  «Перед лицем пандемії: Забезпечення безпеки і здоров'я на роботі» («In the face of a pandemic: Ensuring Safety and Health at Work»).

Інфографіка з оцінкою професії, що піддаються найбільшому ризику впливу COVID-19.

Генеральний директор МОП пан Гай Райдер наголосив: «Необхідні особливі заходи для захисту мільйонів медичних та інших працівників, що ризикують своїм життям кожного дня заради нас».

Кафедра медицини праці, психофізіології та медичної екології НМАПО імені П. Л. Шупика з перших днів розвитку в Україні епідемії  COVID-19 приєдналась до реалізації гасла Всесвітнього дня безпеки і гігієни праці, шляхом реалізації низькі заходів:

1. Освітніх: розширено тематику навчальних програм циклів спеціалізації із спеціальностей «Гігієна праці» і «Професійна патологія», циклів тематичного удосконалення «Організація і порядок надання спеціалізованої профпатологічної допомоги», «Організація та проведення медичних оглядів і експертиз працюючого населення», з питань: «Забезпечення інфекційного контролю та протиепідемічних заходів в закладах охорони здоров’я», «Правила використання засобів індивідуального захисту на робочому місці», «Сортування і тестування осіб на COVID-19», «Променева діагностика (КТ, УЗД) вірусного пневмоніку при COVID-19», «Встановлення гострого професійного захворювання, обумовленого COVID-19».

2. Науково-медичних: здійснення щотижневого експрес-аналізу «Оперативний моніторинг показників профілактики на робочому місці та реєстрації випадків гострого професійного захворювання, обумовленого COVID-19» та його поширення на сторінці кафедри у Facebook.

3. Лікувально-діагностичних: забезпечення безкоштовного консультування осіб інфікованих SARS-CoV-2 та хворих на COVID-19 щодо встановлення їм гострого професійного захворювання, з використанням телемедичних технології.

Діяльність кафедри у боротьбі з епідемію COVID-19 – продовжується.