Google search

09 квітня 2020 кафедрою медицини праці, психофізіології та медичної екології завершено проведення циклу спеціалізації із спеціальності  «Професійна патологія» (куратор – завідувач кафедри проф. Д. Варивончик). На циклі навчалось 10 лікарів закладів охорони здоров’я Донецької, Київської, Сумської, Хмельницької областей та м. Києва.

Впродовж трьох місяців у навчальному процесі брали участь науково-педагогічні працівники кафедри (проф. Д. Варивончик, доц. О. Демецька, доц. Н. Банковська, ст. викл. П. Безвербний, асист. О. Еджибія) та співробітники ДУ «Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва НАМН України» (завідувачка відділу професійної патології – чл-кор. НАМН України, проф. А. Басанець; заступник головного лікаря клініки професійних захворювань Н. Усачова, завідувачі відділеннями – к.мед.н. О. Єрмакова,  І. Кумеда).

Під час навчання слухачі набули теоретичних знань та практичних навичок на кафедрі і в клініці, постійно брали участь в засіданнях Центральної профпатологічної лікарсько-експертної комісії, в професорських обходах і в клінічних розборах тематичних хворих. В останній місяць навчання слухачі успішно опанували навчальну програму в дистанційному режимі, пройшли тестовий контроль знань і вирішили пакет складних ситуаційних клінічних завдань зі всіх навчальних розділів.

Всі слухачі залишились задоволеними організацією начального процесу і рівнем викладання на кафедрі. Під час заключної конференції слухачі виразили свої особисті думки, деякі із них:

«Доброго дня, шановний Денисе Віталійовичу! Хочу особисто подякувати Вам і колективу кафедри за це прекрасне навчання! Сумно, що не відбувся випускний бал, де ми могли б в неофіційній обстановці підняти келих шампанського за здоров’я і благополуччя колективу кафедри. Сумно, що закінчились курси. Кращих курсів в моєму житті не було. Такого теплого відношення до курсантів я ніде не зустрічав. Але я не прощаюсь, тому що живу і працюю в предмісті Києва, і, можливо, буду звертатись за консультаціями, буду навчатись на ТУ, буду приїздити, щоб просто побачитись. Сьогодні, в день закінчення курсів,  віртуально піднімаю келих шампанського за вас всіх! Нехай в ці нелегкі часи Господь береже вас всіх, нехай все буде добре! Щиро дякую від усього серця! Побачимось!» (завідувач відділення профілактики Києво-Святошинської ЦРЛ, лікарський стаж – 35 років).

«Шановний Денисе Віталійовичу! Я багато років мріяла потрапити на Вашу кафедру на спеціалізацію з професійної патології. І в цьому році мені пощастило! Кафедра, яку Ви очолюєте, є взірцевою! І легендарною, тут  живе дух і розвивається школа акад. Ю. Кундієва! Я була на багатьох циклах у різних навчальних закладах. Але такого доброзичливого та чуйного відношення до нас – слухачів, ще не зустрічала ніде. Три місяці навчання пролетіли як один день. Але цей день був настільки насичений знаннями, практичним досвідом, позитивними емоціями, що я відчуває своє оновлення не тільки як лікаря, але і як особистості. Дякуємо Всім вам! Бажаю Вам зберегти кафедру у ці «темні часи» реформ та змін!» (завідувачка відділення профілактики Сумської міської клінічної лікарні №5, головний експерт з професійної патології Сумської обл., лікар-терапевт, лікарський стаж – 23 роки ).

«Шановні наші колеги! Дуже дякуємо Вам за те, що вклали у нашу  освіту всі свої знання і душу. Бажаємо вам всім міцного здоров’я, професійного розвитку і стійкості духу! Весь працюючий український народ потребує ваших знань і вмінь. Ви останній оплот його надій на захист здоров’я і справедливість, в разі виникнення професійних захворювань. Тримайтесь! Ми з Вами!»  (заступник головного лікаря Тетіївської ЦРЛ, лікар-терапевт, лікарський стаж – 34 роки).       

Після реалізації тривалих реформ кафедра медицини праці, психофізіології та медичної екології НМАПО імені П. Л. Шупика залишилась єдиною в Україні кафедрою, яка в теперішній час ще проводить спеціалізацію та стажування лікарів з спеціальностей «Гігієна праці», «Професійна патологія», «Психофізіологія».