Google search

Існування системи безперервного професійного розвитку (БПР) медиків та інституцій, які десятиліттями забезпечували їх навчання, опинилося під загрозою. Про це йдеться у дописі ректора НМАПО імені П.Л. Шупика академіка Юрія Вороненка, оприлюдненому на сторінці у Facebook.

Проведене зменшення фінансування, яке публічно називається поетапним, насправді таким не є, оскільки передбачене одночасне скорочення розміром до 40%, що для закладів ПДО є критичним. Натомість з’являються десятки організацій, які безконтрольно пропонують лікарям освітні послуги в умовах повної відсутності механізму акредитації провайдерів освітніх послуг та методик визначення їх якості та можливої кількості наданих лікарям цими провайдерами балів.

Лікарям треба буде їхати на навчання за власний кошт із надією, що їм ці гроші повернуть, коли буде колись впроваджено на місцях новий механізм фінансування БПР. Не розроблено також механізму розподілу путівок на місцях – хто їде на навчання за безкоштовними путівками, а хто – «капітаційними» – виникають суттєві ризики корупції. 

З урахуванням вищевикладеного, НМАПО не отримає з 01.04.2020 заплановані доходи і не зможе утримувати персонал (станом на 01.01.2020 - 369 «зайвих» штатних посад, в т.ч. 189 науково-педагогічних працівників), що є неможливим для існування закладу і виконання ним усіх функцій.

Академія вже вкотре пропонувала МОЗ і чисельним іншим державним інституціям терміново втрутитися і внести необхідні оперативні зміни у свою діяльність, аби не дискредитувати реформи в охороні здоров’я непродуманими, надто ризикованими заходами, запланованими минулим урядом. Персонал готовий розпочати широкі протестні заходи щодо критики так званої реформи БПР.

На завершення ректор висловив переконання, що здоровий глузд відповідальних у країні осіб переможе і система безперервного професійного розвитку лікарів в Україні і надалі буде розвивати стабільно та якісно.

Нагадаємо, що минулого тижня ситуація та шляхи її вирішення були обговорені на засіданні Наглядової ради НМАПО імені П.Л. Шупика.