Google search

Тривалість  3 місяці ( 540 годин, 18 кредитів)

Контингент : Лікарі, які закінчили інтернатуру за спеціальністю «Педіатрія»;

Лікарі-педіатри, які не працювали більше трьох років за цією спеціальністю.

БЮДЖЕТ ТА НА УМОВАХ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ. 

Адреса проведення: вул. Чорновола, 28/1, НДСЛ «ОХМАТДИТ» корпус 13, каф. педіатрії, дитячих інфекційних хвороб, імунології та алергології

Контактні дані: доцент Усова  Олена Іванівна (+38044 238 77 11, +38044 236 21 91,+380731679716;  [email protected])

Сторінка кафедри на сайті НУОЗ України імені П. Л. Шупика

Документи на цикл:

  • Путівка з печаткою лікувального закладу
  • Довідка про зміну прізвища(якщо не відповідає диплому)
  • Диплом (копія)
  • Документи про минулу спеціалізацію або інтернатуру або категорію з педіатрії (копія)
  • Копія трудової книжки
  • 1 фото 3Х4 см
  • Заповнена технологічна карта

Документи можна надсилати на електронну адресу кафедри [email protected] або на відділення №64 «Нова пошта» Усова Олена Іванівна,+380731679716

Одержати путівку на цикл можливо онлайн на сайті НУОЗ України імені П. Л. Шупика, зайти у розділ «Навчання»→Електронна реєстрація.

Обов`язково вказувати номера телефонів та адресу електронної пошти!

Мета вивчення курсу

підготовка лікарів-спеціалістів відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія».

Опис курсу, його структура

Тривалість навчання 3 місяці : Лікарі, які закінчили інтернатуру за спеціальністю «Педіатрія» та лікарі-педіатри, які не працювали більше трьох років за цією спеціальністю.

Зміст програми охоплює весь обсяг теоретичних знань і практичних навичок, необхідних лікарю-спеціалісту-педіатру для самостійної роботи з надання кваліфікованої допомоги хворим і потерпілим. Програму побудовано за системою блоків. Основними блоками є 18 педіатричних курсів програми. Курс – це відносно самостійна частина програми, в якій подана значна за обсягом теоретична і практична інформація з певного розділу педіатрії. Курси розбито на розділи, кожний з яких включає кілька тем, а кожна тема складається з окремих елементів. Для полегшення орієнтації в програмі та впорядкування інформації, що міститься в ній, курси і розділи закодовано.

В залежності від структури і умов роботи закладу післядипломної освіти, деякі курси (наприклад – “спеціальні методи дослідження”) можуть викладатися на спеціалізованих кафедрах або комплексно – на кафедрах, де викладаються основні курси програми.

За додатковими програмами включено курси 19-28 з імунології,  проблем СНІДу та вірусних гепатитів, організації невідкладної медичної допомоги населенню при надзвичайних ситуаціях, радіаційної медицини, особливо небезпечних інфекцій, туберкульозу, гуманітарних аспектів клінічного мислення лікарів, питань імунопрофілактики, протидії насильству в сім᾽ї, медичного права, військово-медичної паідготовки.

Навчальний план циклу визначає контингент слухачів, тривалість їх навчання, розподів годин, відведених на теоретичне вивчення розділів навчальної програми. В разі необхідності, враховуючи базовий рівень знань, регіональну патологію, актуальність та специфіку завдань охорони здоров’я регіону та інші обставини, кафедра може вносити корективи та доповнення в навчальні години, які регламентовані навчальними планами, в межах 20% від загального об’єму часу.

Для виконання даної програми в процесі навчання передбачено такі види занять: лекції, практичні заняття, різні види семінарів, самостійна робота слухачів. Під час навчання на педіатричних кафедрах та суміжних кафедрах лікарі у відповідності з навчальним планом підвищують рівень теоретичної підготовки та оволодівають практичними навиками.

Для виявлення рівня знань і навичок слухачів після кожного розділу програми проводиться рубіжний контроль за комп’ютерною тестовою програмою або інший вид контролю за рахунок годин, передбачених на семінарські заняття. Для заключного іспиту використовують атестаційну комп’ютерну тестову програму. Заключний іспит складається з трьох розділів: оцінки опанування практичними навичками, заключного комп’ютерного контролю по програмі та теоретичного іспиту.

У кінці програми подано перелік умінь та практичних навиків, якими повинен оволодіти лікар за час навчання на циклі спеціалізації, відповідно кваліфікаційним вимогам до лікаря спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія» та список рекомендованих джерел.

Лікарі, які закінчили навчання на циклі спеціалізації, отримують сертифікат встановленого зразка з присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія».

Основні розділи

Заплановані види активності

Проблемне навчання у малих групах, відпрацювання практичних навичок, навчання на комплексній основі з використанням сучасних можливостей інформаційних технологій освітнього процесу.  

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛІКАРЯ (ПРОВІЗОРА)-СПЕЦІАЛІСТА ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ «ПЕДІАТРІЯ»

Відповідно до вимог Довідника кваліфікаційних характеристик професій, Випуск 78 «Охорона здоров’я», Професіонали в галузі лікувальної справи, 52.

Лікар-педіатр повинен

Перелік практичних навичок лікаря за спеціальністю «Педіатрія» 

  1. Проведення внутрішньовенних ін’єкцій. Вміти налагодити інфузійну терапію
  2. Вимірювання артеріального тиску на верхніх та нижніх кінцівках
  3. Визначення групи крові та резус-фактор
  4. Проведення плевральної пункції
  5. Проведення люмбальної пункції
  6. Промивання шлунку
  7. Проведення очисної та лікувальної клізми
  8. Проведення катетеризації сечового міхура
  9. Визначення симптомів Ортолані, Барлоу на предмет виявлення дисплазії кульшових суглобів
  10. Знання техніки запису електрокардіограми та алгоритм її розшифровки
  11. Проведення контакту «шкіра до шкіри», раннього прикладання до грудей матері
  12. Визначення гестаційного віку, морфо-функціональної зрілості та фізичного розвитку новонародженого.
  13. Проведення пульсоксиметрії та оцінка показників
  14. Проведення інгаляцій
  15. Проведення діагностики глюкозурії, кетонурії, протеїнурії за допомогою експрес-методів
  16. Проведення первинної реанімації дітям різних вікових груп
  17. Проведення первинної реанімації новонародженим
  18. Надання першої лікарської допомоги при надзвичайних станах на догоспітальному етапі (анафілактичний шок, гостра дихальна, серцева, судинна, ниркова, надниркова недостатність, інфекційно-токсичний шок, синдром дегідратації, гостра крововтрата, напад астми, судоми, гіпертермічний синдром, коматозні стани, отруєння, утоплення, обмороження, опіки, синдром тривалого розчавлення)
  19. Проведення первинної обробки рани
  20. Зупинка кровотеч різної локалізації та походження
  21. Іммобілізація кінцівок при їх переломах
  22. Знання техніки проведення та оцінка реакції Манту
  23. Пальпація пульсу на стегнових артеріях
  24. Проведення передньої риноскопії
  25. Проведення огляду зовнішнього вуха і барабанної перетинки (отоскопії)


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Актуальні питання алергології в практиці сімейного лікаря: навчальний посібник для лікарів-інтернів і лікарів- слухачів закладів (факультетів) післядипломної освіти / Ю. В. Вороненко [та ін.]; Нац. мед. акад. післядиплом. освіти ім. П.Л. Шупика, Ін-т сімейн. медицини. - Киiв: Заславский А. Ю., 2016. - 322 с. : табл., іл.
  2. Амбулаторно-поліклінічна хірургія дитячого віку: навчально-методичний посібник для студентів вищих навчальних медичних закладів ІІІ- IV рівнів акредитації, лікарів-інтернів дитячих хірургів, ортопедів-травматологів, педіатрів. - Дніпро: Герда, 2018. - 246 с.
  3. Атлас дитячих інфекційних хвороб. Червона Книга / Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases / Керол Дж. Бейкер; переклад 3-го англ. видання. - К.: ВСВ «Медицина», 2019. – 744 с.
  4. Всесвітня організація охорони здоров’я, 2018. Комісія з ліквідації дитячого ожиріння. Факти та дані про дитяче ожиріння. Доступ htth://www.who.int/end- childhood-obecity/facts/ru/ от 26.02.2018
  5. Всесвітня організація охорони здоров'я. Харчування дітей грудного та раннього віку, 2018. Доступ htth://www.who.int/ru/news-room/fact- speets/detail/infant-and vounri-child-feedinri
  6. Дитяча імунологія: підручник / Л.І. Чернишова, А.П. Волоха, Л.В. Костюченко та інш.; за ред. проф. Л.І. Чернишової, А.П. Волохи. – К.: ВСВ «Медицина», 2013. – 720 с.
  7. Дитяча пульмонологія: навч. Посібник/ За ред. О.Л. Цимбалістої. - 2-гє вид., переробл. і доповн.- К.: ВСВ «Медицина», 2021. – 624 с.
  8. Імунопрофілактика інфекційних хвороб: навч.-метод.посіб /Л.І. Чернишова, Ф.І. Лапій, А.П. Волоха та ін.; за ред. Л.І. Чернишової, Ф.І. Лапія, А.П. Волохи. - 3-тє вид., переробл. і доповн.- К.: ВСВ «Медицина», 2022. – 336 с.
  9. Інфекційні хвороби: підручник / О.А. Голубовська, М.А. Андрейчин, А.В. Шкурба та ін.; за ред. О.А. Голубовської.- 3-є видання (перероблене і доповнене), 2020, - 688 с.: іл.
  10. Інфекційні хвороби у дітей: підручник / Л.І. Чернишова, А.П. Волоха, А.В. Бондаренко та ін.; за ред.. Л.І. Чернишової. - 3-є вид., переробл. та доповн.- К.: ВСВ «Медицина», 2021. – 1072 с.
  11. Іванов Д. Д. Дитяча нефрологія: навчально-методичний посібник для лікарів-інтернів, дитячих нефрологів, лікарів-слухачів закладів (ф-тів) післядипломної освіти / Д. Д. Іванов. - Дніпропетровськ: Середняк Т.К., 2014. - 323 с.: табл., іл.
  12. Кардіологія дитячого віку: Навчальний посібник /За ред Ю.В.Марушка, Т.В. Марушко, 2018.- К.- Хмельницький: ФО-П Сторожук О.В. 528 с.
  13. Капітан Т. В. Справочник по педиатрии. Заболевания детей раннего возраста/ Т.В. Капітан. – Медпре-інформ, 2019. - 336 с.: іл.
  14. Клінічна лабораторна діагностика: навчальний посібник за загальною редакцією Заслуженого лікаря України, доктора мед.наук, прфесора О.І. Волошина (видання друге, доповнене і перероблене). - Чернівці: Місто, 2018. - 223 с.
  15. Клінічне обстеження дитини : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / О. В. Катілов [та ін.]. - 2-ге вид. - Вінниця: Нова кн., 2019. - 518 с.: табл., іл.
  16. Медицина невідкладних станів. Екстрена (швидка) медична допомога: національний підручник для лікарів-слухачів післядипломної освіти, лікарів-інтернів і студентів вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації / І. С. Зозуля [та ін.]; за ред. І.С. Зозулі. - 3-є вид., переробл. і допов. - Київ : Медицина, 2017. - 958 с.: іл, табл.
  17. Настанови ВООЗ щодо фармакологічного лікування стійкого болю в дітей із медичними захворюваннями / за заг. ред. Л. Андріїшин, О. Брацюнь; пер. з англ. С. Дьоми. – К.: ТОВ «Видавничий дім «Калита», 2014. – 168 с. Доступ за посиланням: http://uacph.org/gallery/docs-who- order.pdf.
  18. Настанови ВООЗ щодо фармакологічного лікування стійкого болю в дітей із медичними захворюваннями/ за Л. Андріїшин, Брацюнь О.П; пер. з англ. С. Дьоми.-К.: ТОВ «Видавничий дім» Калита - 2016 -168 с.
  19. Неонатологія: національний підручник: у 2 т. / За ред. професора Шунько Є.Є. – К., 2014, - Т. 1. – 960 с., 2015, - Т. 2. – 640 с.
  20. Невідкладні стани в педіатричній практиці : навчальний посібник / Ю.В. Марушко та ін. -2-е вид.- Київ : Медицина, 2020. - 440 с. : табл., іл.
  21. Неонатологія: підручник: у 3 т./ [Знаменська Т.К., Антипкін Ю.Г., Аряєв М.Л. та ін.]; за ред.. Т.К. Знаменської. - Львів: Видавець Марченко Т.В., 2020.- Т.1. – 408. - Т.2. – 456. - Т.3. – 380.
  22. Неонатологія: національний підручник: у 2 т. / За ред. професора Шунько Є.Є. – К., 2014, - Т. 1. – 960 с., 2015, - Т. 2. – 640 с.
  23. Нефрологія дитячого віку: навчальний посібник / Т. В. Стоєва [та ін.]; за ред. Т. В. Стоєва. - Одеса: Політехперіодика, 2018. - 181 с.: табл., іл, фот. цв.
  24. Нутрициология: учебное пособие 2-е издание, исправленное и дополненное. - Харків : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2017. - 354 с.
  25. Основы общей иммунологии: учебник. - Харків. : Форт, 2018. - 289 с.
  26. Основи педіатрії за Нельсоном: у 2 томах. / Карен Дж. Маркданте, Роберт М. Клігман; переклад 8-го англ. видання.- К.: Медицина, 2019. - Том 1, XIV, 378 (кольрові) с. : табл., іл.- Том 2, XIV, 426 (кольрові) с.: табл., іл.
  27. Особливості становлення постнатальної гемодинамики у новонароджених дітей. Критичні вроджені вади серця: клінічні прояви, рання діагностика та сучасна тактика медичної допомоги. Навчальний посібник під редакцією професора Пясецької Н.М., професора Шунько Є.Є., професора Руденко Н.М., К. – 2017.
  28. Оцінювання та лікування хронічного болю у дітей : метод. вказ. для студентів 5-го та 6-го курсу вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації, лікарів-інтернів, лікарів сімейної практики / упоряд. М. О. Гончарь, О. О. Ріга, М. К. Уриваєва та ін. – Харків: ХНМУ, 2019. – 24 с. Доступ за посиланням: http://repo.knmu.edu.ua/bitstream/123456789/22754/1/ Оценка и лечение хронической боли у детей.pdf
  29. Педіатрія: підручник / За ред. Т.О. Крючко, О.Є. Абатурова. - 3-тє вид., переробл. і доповн.- К.: ВСВ «Медицина», 2021. – 224 с.
  30. Педіатрія з курсом інфекційних хвороб та основами імунопрофілактики: підручник / С.К. Ткаченко, Р.І. Поцюрко, Л.В. Беш та ін. - 8-е вид.- К.: ВСВ «Медицина», 2021. – 592 с.
  31. Педіатрія, дитячі інфекції в питаннях і відповідях: учебное пособие. - Тернопіль: ТДМУ: Укрмедкнига, 2019. - 307 с.
  32. Пропедевтична педіатрія: підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації / В. Г. Майданник [та ін.]. - 2-ге вид., випр. та допов. - Вінниця: Нова кн., 2018. - 871 с. : табл., іл.
  33. Протоколи з надання екстренної медичної допомоги рівня базової підтримки життя (Basic Life Support - BLS) - "Перший на місці події": навчальний посібник / Г. Г. Рощін [та ін.]; за ред. Г.Г. Рощіна. - Київ: Юстон , 2018. - 119 с. : табл., іл.
  34. Ріга О. О., Пеньков А. Ю., Коновалова Н. М. Принципи надання паліативної допомоги дітям. Посібник для тренерів з дитячої паліативної допомоги. – Харків: 2017. – 97 с. Доступ за посиланням: http://repo.knmu.edu.ua/bitstream/123456789/17740/1/2.pdf
  35. Ревматологія дитячого віку (клінічні рекомендації): Навчальний посібник / Т. В. Марушко, Ю. В. Марушко. – Київ, 2019. – 256 с.
  36. Електронний ресурс Національної служби здоров’я України: www.nszu.gov.ua
  37. Електронний ресурс Реєстр медико-технологічних документів (медичні стандарти, Уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги, Клінічні настанови): http://mtd.dec.gov.ua
  38. Електронний ресурс: guidelines.moz.gov.ua
  39. Nelson Textbook Of Pediatrics 21th edition (in 2 volumes). - Elsevier, 2019.
  40. Nelson's Pediatric Antimicrobial Therapy (27th ed.)
  41. S.Bradley (eds.). American Academy of Pediatrics, 2021.-331p.
  42. McCrindle BW. Diagnosis, treatment, and long-term management of Kawasaki disease: a scientific statement for health professionals from the American Heart Association/ McCrindle BW, Rowley AH, Newburger JW, et al. Circulation 2017; 135: e927-99.
  43. Nutritional care of preterm infants: Scientific basis and practical guidelines, Koletzko B, Poindexter B, Uauy R (Eds), Karger, Basel, Switzerland 2014.
  44. Polin R., Ditmar M. Pediatric secrets //Elsevier, 2016 - 759p.
  45. Textbook of Neonatal Resuscitation, 7th Edition //American Academy of Pediatrics and American Heart Association. – 2016. – 328 Р. 

ДОПОМІЖНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Абизов Р. А. Дифтерія в практиці отоларинголога: навчальний посібник / Р. А. Абизов, Я. В. Шкоба, С О. Лакиза. – К.: Нічлава, 2009. – 203 с.: табл., іл.
  2. Алергологія: Підручник для лікарів-інтернів, лікарів-курсантів вищих медичних закладів. /За редакцією чл.-кор. НАМН України, професора Вороненка Ю.В., професора Кузнецової Л.В.- К, 2011. - 534 с.
  3. Антипкін Ю. Г. Довідник з дитячої пульмонології та алергології: довідник лікаря "Дитячий пульмонолог. Алерголог" / Ю. Г. Антипкін, В. Ф. Лапшин, Т. Р. Уманець. – К.: Доктор-Медіа, 2012. – 328 с. : іл.
  4. Белоусов Ю. В. Заболевания печени, желчного пузыря и желчевыводящих путей у детей. Расширенные протокольные характеристики: учебное пособие / Ю. В. Белоусов. – Харьков: Факт, 2012. – 125 с.: табл.
  5. Бєлоусова О. Ю. Синдром мальабсорбції у дітей: навчальний посібник / О. Ю. Бєлоусова. – Харків: Факт, 2012. – 300 с.
  6. Берман Р. Э. Педиатрия по Нельсону: руководство в 5 т. / Р. Э. Берман; Р. М. Клигман, Х. Б. Дженсон; пер. с англ. под ред. А. А. Баранова. – 17-е изд. – М.: Рид Элсивер, 2009. – Т. 1. – 822 с.: ил., табл. 2009. – Т. 2. – 985 с.: ил., табл.
  7. Беш Л. В. Бронхіальна астма у дітей: посібник / Л. В. Беш. – Львів: Каменяр, 2010. – 85 с.: табл.
  8. Вегетативные расстройства /Под ред. А.М.Вейна. - Москва: Медицина.- Мед. Информационное агенство, 2003.– 749с.
  9. ВІЛ-інфіковані діти: медичний догляд, психологічна підтримка, соціальний супровід, правовий захист: методичний посібник / Н. В. Котова, О. О. Старець, О. П. Пурік [та ін.]. – К.: К.І.С., 2010. – 175 с.: табл.
  10. Волосовець О.П, Кривопустов С.П., Криворук І.М., Черній О.Ф. . Навчальний посібник з дитячої ендокринології – Тернопіль: «Укрмедкнига», 2004. – 496 с.
  11. Гастроентерологія дітей раннього віку: довідник лікаря: навчально-методичний посібник / автори-укладачі: Н. М. Бесараба, С. В. Дюкарева, Р. В. Марушко [та ін.]; під ред. О. Г. Шадріна, О. М. Муквіч. – К.: Здоров’я України, 2010. – 213 с.: табл.
  12. Грешило М. С. Сальмонельози у дітей / М. С. Грешило, В. І. Руда, Л. В. Пипа; Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова. – Хмельницький: Цюпак А. А., 2011. – 211 с.: табл.
  13. Гутхайль Херман. ЭКГ детей и подростков / Х. Гутхайль, А. Линдингер; пер. с нем. под ред. М. А. Школьниковой. – М.: ГЭОТАР -Медиа, 2012. – 255 с.: табл., цветн. ил.
  14. Детская пульмонология: Учебное пособие /под ред. чл.-корр. АМН Украины, проф. Н.Л. Аряева. – К.:Здоров’я, 2005.– 608 с.
  15. Діагностичні та лікувальні маніпуляції у практиці лікаря-інтерніста і педіатра: навчальний посібник / Т. Д. Никула, Ю. В. Марушко, І. А. Палієнко, Т. В. Гищак; за ред.: Т. Д. Никули, Ю. В. Марушка; Національний медичний університет імені О. О. Богомольця. – К.: Задруга, 2012. – 150 с.: табл., іл.
  16. Доан С. І. Ентеровірусні інфекції: епідеміологія, клініка, діагностика, профілактика / С. І. Доан. – К.: ДІА, 2010. – 208 с.: табл., іл.
  17. Заболевания нервной системы у детей: В 2-х т. Т 1. / Под ред. Ж. Айкарди и др.; пер. с англ.; общ. ред. А.А.Скоромца – М.: Издательство Панфилова; БИНОМ. Лаборатория знаний, 2013. – С.568. Т 2. / Под ред. Ж. Айкарди и др.; пер. с англ.; общ. ред. А.А.Скоромца – М.: Издательство Панфилова; БИНОМ. Лаборатория знаний, 2013. – С. 572.
  18. Екопедіатрія: навчальний посібник / М. П. Гребняк, С. А. Щудро, О. Б. Єрмаченко, С. В. Грищенко. – Дніпропетровськ: Пороги, 2011. – 309 с.: табл., іл.
  19. Ендокринологія : навч. посіб. для студ. вищ. мед. навч. закл. IV рівня акредитації/ Боднар П.М., Боцюрко В.І., Власенко М.В., Генделека Г.Ф., Перцева Т.О. та ін.; за ред. П.М. Боднар. - Вінниця: Нова кн., 2012.-357 c.
  20. Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»
  21. Інфекційні хвороби в дітей: підруч. для студ. вищ. мед. навч. закл. IV рівня акредитації/ С.О. Крамарьов, О.Б. Надрага, Л.В. Пипа, Ю.П. Харченко, Н.Г. Литвиненко та ін.; за ред. С.О. Крамарьова, О.Б. Надраги. -К.: Медицина, 2010.-392 c.
  22. Капітан Т. В. Пропедевтика дитячих хвороб з доглядом за дітьми [Text] : підруч. для студ. вищ. мед. навч. закл. / Т.В. Капітан. - Вінниця: Держ. картограф. ф-ка, 2010. - 807 p.: іл.
  23. Крамарев С. А. Инфекционные болезни у детей в амбулаторной практике врача: справочник врача "Детский инфекционист" / С. А. Крамарев. – 2-е изд., доп. – К. : Доктор-Медиа, 2012. – 278 с. : іл.
  24. Либман Г. ВИЧ-инфекция: пер. с англ. / Г. Либман, Х. Дж. Макадон. – М. : ГЭОТАР -Медиа, 2012. – 556 с.: табл., ил.
  25. Лімфаденопатії у дітей та підлітків: диференційна діагностика і лікарська тактика (навчально-методичний посібник для педіатрів та лікарів загальної практики- сімейної медицини). / За ред. доц. Н.К.Уніч, проф. В.В.Бережного. – К.: 2012. – 322 с.
  26. Майданник В. Г. Болезни органов пищеварения у детей / В. Г. Майданник. – К.: Інтертехнодрук, 2010. – 1157 с.: ил., табл.
  27. Майданник В. Г. Гельминтозы у детей / В. Г. Майданник, Н. В. Хайтович, Г. Г. Юхименко. – К.: Дорадо-Друк, 2012. – 604 с.: табл., ил.
  28. Майданник В. Г. Клінічна діагностика в педіатрії: навчальний посібник / В. Г. Майданник, О. В. Бутиліна. – К.: Дорадо-Друк, 2012. – 284 с.: табл., іл.
  29. Охотнікова О.М., Яковлева Н.Ю. Основи вакцинопрофілактики та її особливості у дітей з алергічними захворюваннями. Навчально-методичний посібник для студентів вищих навчальних закладів IY рівня акредитації та лікарів –інтернів. Київ, 2010. - 88 с.
  30. Педіатрія: нац. підруч.: у 2 т. / Н.Г. Гойда, Р.О. Моісеєнко, Л.І. Чернишова, Ф.І. Лапій, В.В. Бережний та ін.; за ред. В.В. Бережного; Асоц. педіатрів України МОЗ України. - К.: [б. в.], 2013 -Т. 1. - 2013. - 1037 с.: табл., іл.
  31. Педіатрія: нац. підруч.: у 2 т. / Д.Д. Іванов, С.В. Кушніренко, Д.А. Сеймівський, О.А. Каліщук, Л.І. Чернишова та ін.; за ред. В.В. Бережного; Асоц. педіатрів України МОЗ Українм. - К.: [б. в.], 2013 - Т. 2. - 2013. - 1021 с.: табл., іл.
  32. Порядок здійснення медичного обслуговування учнів загально-освітніх навчальних закладів // Постанова Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. №1318
  33. Поліомієліт: імунопрофілактика та її вплив на еволюцію епідемічного процесу / В. І. Задорожна, А. Ф. Фролов, Н. Л. Зубкова [та ін.]; за ред. В. І. Задорожної. – К. : ДІА, 2012. – 271 с.: табл., іл.
  34. Прикладні питання фтизіатрії дитячого та підліткового віку: навчальний посібник / І. Г. Ільницький, О. П. Костик, Л. І. Білозір [та ін.]; за ред. : І. Г. Ільницького, О. П. Костик, Л. І. Білозір; Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького. – Львів: Галицька видавнича спілка, 2013. – 730 с.
  35. Пульмонологія дитячого віку: навч.-метод. посіб. для студ. VI курсу, що навчаються за фахом педіатрія та викладачів/ Антипкін Ю.Г., Резніченко Ю.Г., Леженко Г.О.. -Запоріжжя: Просвіта, 2010.- 279 c.
  36. Ревматические заболевания: руководство: в 3 т. / под ред. : Дж. Х. Клиппела, Дж. Х. Стоуна, Л. Дж. Кроффорд, П. Х. Уайт; пер. с англ. под ред. : Е. Л. Насонова, В. А. Насонова, Ю. А. Олюнина. – М. : ГЭОТАР -Медиа, 2011 – Т. 1: Основы ревматологии. – 2011. – 362 с. Т. 2: Заболевания костей и суставов. – 2012. – 515 с. Т. 3 : Заболевания мягких тканей. – 2011. – 325 с.
  37. TORCH-інфекції : навчально-методичний посібник / В. Е. Маркевич, О. К. Редько, І. В. Тарасова [та ін.]. – Суми: СумДУ, 2012. – 150 с.: табл.
  38. Эрик Бек, Рик Р.ван Рейн. Ультразвуковая диагностика у детей/Пер. с англ. Под общ.ред. М.И. Пыкова.- М.: МЕДпресс-информ, 2020. – 728 с.
  39. Етичний кодекс лікаря України
  40. Ювенологія. Практикум з підліткової медицини / За ред. проф. Л.К.Пархоменко. – Х.: Факт, 2004. -720 с.
  41. Agus MS, Wypij D, Hirshberg EL, et al. Tight Glycemic Control in Critically Ill Children. N Engl J Med 2017; 376:730.
  42. Algorithm for the Assessment, Prevention, and Management of Childhood Obesiti in Patients 2 Years and Older Adapted from the Expert Committee Recommendations? American Academy of Pediactrics, Institute for Healthy Childhood Weight.2017
  43. Ayers P., Boullata J., Holcombe B., Kraft M.D., Marshall N. Parenteral Nutrition Safety Consensus Recommendations. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013
  44. Broekaert IJ, Falconer J, Bronsky J, et al. The Use of Jejunal Tube Feeding in Children: A Position Paper by the Gastroenterology and Nutrition Committees of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition 2019. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2019; 69:239.
  45. Childhood Functional Gastrointestinal Disorders: Child/ Adolescent(Gastroenterology 2016;150:1456–1468)
  46. Chogle A, Velasco-Benitez CA, Koppen IJ, et al. Population-Based Study on the Epidemiology of Functional Gastrointestinal Disorders in Young Children. J Pediatr. 2016 Dec; 179:139-143.e1. doi: 10.1016/j.jpeds.2016.08.095. PubMed PMID: 27726867.
  47. Diagnosis and management of iron deficiency in children with or without anemia: consensus recommendations of the SPOG Pediatric Hematology Working Group: Veneranda Mattiello, Markus Schmugge, […] on behalf of the SPOG Pediatric Hematology Working Group, European Journal of Pediatrics volume 179, pages 527–545 (2020)
  48. DIETARY REFERENCE INTAKES FOR ENERGY, Institute of Medicine, 2005. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients),  2005, chapter               Available    at: http://fnic.nal.usda.gov/dietary-guidance/dri-reports/energy-carbohydrate-fiber- fat-fatty-acids-cholesterol-protein-and-amino#overlay-context=dietary- guidance/dietary-reference-intakes/dri-reports (Accessed on January 30, 2013).
  49. Domellof M, Braegger C, Campoy C, Colomb V, Decsi T, Fewtrell M, Hojsak I, Mihatsch W, Molgaard C, Shamir R, Turck D, van Goudoever J, Nutrition ECo (2014) Iron requirements of infants and toddlers. J Pediatr Gastroenterol Nutr 58:119–130
  50. Drossman D.A. Functional gastrointestinal disorders: history, pathophysiology, clinical features, and Rome IV // Gastroenterol.— 2016.— Vol. 150, N 6.- P. 1262-1279.
  51. Duggan CP, Jaksic T. Pediatric Intestinal Failure. N Engl J Med 2017; 377:666.
  52. EASL Clinical Practice Guidelines on the prevention, diagnosis and treatment of gallstones / European Association for the Study of the Liver (EASL) // J. Hepatol. – 2016. – Vol. 65, N 1. – P. 146-181.- doi: 10.1016/j.jhep.2016.03.005.
  53. ESPGHAN and NASPGHAN Report on the Assessment of Exocrine Pancreatic Function and Pancreatitis in Children / Christopher J. Taylor, yKathy Chen, zKaroly Horvath [et al.]J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2015; 61:144–153.
  54. ESPHGAN Coeliac Disease 2019 guideline
  55. European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. Abdulbaqi Al-Toma, Umberto Volta, Renata Auricchio. Practice Guideline. United European Gastroenterol J. 2019 Jun;7(5) 583-613.
  56. Fawaz R, Baumann U, Ekong U, et al. Guideline for the evaluation of cholestatic jaundice in infants: joint recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1(sad)154-68.
  57. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), World Health Organization (WHO) and United Nations University (UNU): Human Energy Requirements. Chapter 3: Energy requirements of infants from birth to 12 months. Available at: www.fao.org/docrep/007/y5686e/y5686e05.htm (Accessed on March 20, 2018).
  58. Functional Gastrointestinal Disorders: History, Pathophysiology, Clinical Features, and RomeIV (Gastroenterology 2016; 150 (6): 1262-12790)
  59. Gallagher K, Flint A, Mouzaki M, et al. Blenderized Enteral Nutrition Diet Study: Feasibility, Clinical, and Microbiome Outcomes of Providing Blenderized Feeds Through a Gastric Tube in a Medically Complex Pediatric Population. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2018; 42:1046.
  60. Gonzalez Ayerbe JI, Hauser B, Salvatore S, Vandenplas Y. Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease in Infants and Children: from Guidelines to Clinical Practice. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019 Mar;22(2):107-121.
  61. Gosselin KB, Duggan C. Enteral nutrition in the management of pediatric intestinal failure. J Pediatr 2014; 165:1085.
  62. Guarino A., Ashkenazi S., Gendrel D., Vecchio A.L., Shamir R., Szajewska H. European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases Evidence-based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe: Update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014; 59(1(sad) 132-52.
  63. Guideline for the Diagnosis and Treatment of Recurrent Aphthous Stomatitis for Dental Practitioners. Bassel Tarakji, Giath Gazal, [...], and Nader Alaizari. Journal of International Oral Health, 2015 May; 7(5(sad) 74–80. PMCID: PMC4441245. PMID: 26028911
  64. Guidelines for the care and treatment of person diagnosed with chronic hepatitis C virus      World Heals Organization, 2018 https://www.who.int/hepatitis/publication/hepatitis-c-guidelines- 2018/en/.
  65. Hron B, Fishman E, Lurie M, et al. Health Outcomes and Quality of Life Indices of Children Receiving Blenderized Feeds via Enteral Tube. J Pediatr 2019; 211:139.
  66. Huysentruyt K, De Schepper J, Bontems P, et al. Proposal for An Algorithm for Screening for Under-Nutrition in Hospitalized Children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016.
  67. Huysentruyt K, Devreker T, Dejonckheere J, et al. Accuracy of Nutritional Screening Tools in Assessing the Risk of Undernutrition in Hospitalized Children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015; 61:159.
  68. Joint ESPGHAN/NASPGHAN Guidelines for the Management of Helicobacter pylori in Children and Adolescents (Update 2016) (JPGN Volume 64, Number 6, June 2017)
  69. Lifschitz C, Szajewska H. Cow's milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner. Eur J Pediatr 2015; 174:141.
  70. Management of Helicobacter pylori infection—the Maastricht V/Florence Consensus Report, 2015 (Gut Online First, published on October 5, 2016 )
  71. Mehta NM, Skillman HE, Irving SY, et al. Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Pediatric Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition. Pediatr Crit Care Med 2017; 18:675.
  72. NICE pathways: Fluid and nutritional management in children with diarrhoea and vomiting. NICE, 2017.
  73. Oral Manifestations of Systemic Diseases: Updated: Jun 30, 2018 Author: Heather C Rosengard, MPH; Chief Editor: Dirk  M      Elston,        https://emedicine.medscape.com/article/1081030- overview?fbclid=IwAR0C2OSw5MTmKGTlgfCm4oBIbI127ARfUMiWnwoZ ziHUbNdiZXtf-Ru54tk#a1
  74. Paediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition and the European Society for Paediatric Gastroenterology. 2018 Mar;66(3):516-554.
  75. Park’s pediatric cardiology for practitioners, seventh edition. Myung K. Park, Mehrdad Salamat/ Copyright © 2021 by Elsevier, Inc.
  76. Pathways to Managing Atopic Dermatitis: Consensus From the Experts. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jul; 6(7 Suppl(sad) S2–S18. PMCID: PMC3809588 PMID: 24171071 Mark G. Lebwohl, MD, James Q. Del Rosso, DO, William Abramovits, MD, Brian Berman, MD, David E. Cohen, MD, Emma Guttman- Yassky, MD, Anthony J. Mancini, MD, and Lawrence A. Schachner, MD
  77. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, JPGN Volume 66, Number 3, March 2018. Rachel Rosen, Yvan Vandenplas, Maartje Singendonk, Michael Cabana, Carlo DiLorenzo, Frederic Gottrand, Sandeep Gupta, Miranda Langendam, Annamaria Staiano, Nikhil Thapar, Neelesh Tipnis, and Merit Tabbers
  78. Queensland Clinical Guidelines. Maternity and neonatal clinical guideline: neonatal jaundice. April 2018
  79. Rosen R, Vandenplas Y, Singendonk M, Cabana M, DiLorenzo C, Gottrand F, Gupta S, Langendam M, Staiano A, Thapar N, Tipnis N, Tabbers M. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Mar;66(3(sad)516-554. doi: 10.1097/MPG.0000000000001889. PMID: 30470322; PMCID: PMC5958910.
  80. Szajewska H, Guarino A, Hojsak I, et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014;58(4(sad)531-9.
  81. Terrault, N. A., Lok, A. S., Mcmahon, B. J., Chang, K., Hwang, J. P., Jonas, Wong, J. B. (2018). Update on prevention, diagnosis, and treatment of chronic hepatitis B: AASLD 2018 hepatitis B guidance. Hepatology, 67(4), 1560-1599. doi:10.1002/hep.30800
  82. van Herk W, el Helou S, Janota J, Hagmann C, Klingenberg C, Staub E, et al. Variation in Current Management of Term and Late-preterm Neonates at Risk for Early-onset Sepsis: An International Survey and Review of Guidelines. Pediatr Infect Dis J. 2016 May;35(5):494–500.
  83. White M, Lawson K, Ramsey R, et al. Simple Nutrition Screening Tool for Pediatric Inpatients. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2016; 40:392.
  84. WHO (2016) Guideline: daily iron supplementation in infants and children. In: Committee GR (ed) World Health Organization (WHO). Switzerland, Geneva
  85. World Health Organization. WHO Media centre, Diarrhoeal disease, Fact sheet, Updated May 2017 

Інформаційні ресурси

  1. http://clinicalevidence.bmj.com - BMJ Best Practice. Evidence at the Point of Care.
  2. http://inmeds.com.ua/ – веб-ресурс «Єдиний медичний простір».
  3. http://mon.gov.ua/ – офіційний веб-сайт Міністерства освіти і науки України.
  4. http://mtd.dec.gov.ua – Реєстр медико-технологічних документів (медичні стандарти, Уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги, Клінічні настанови).
  5. http://www.kmu.gov.ua/ – Урядовий портал, єдиний веб-портал органів виконавчої влади України.
  6. http://president.gov.ua – офіційний веб-сайт Президента України.
  7. http://rada.gov.ua/ – офіційний портал Верховної Ради України.
  8. http://www.moz.gov.ua/ua/portal/ – офіційний веб-сайт Міністерства охорони здоров`я України.
  9. http://www.nbuv.gov.ua/ – Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського.
  10. https://dec.gov.ua – державний Експертний центр України.
  11. https://guidelines.moz.gov.ua/ – офіційний веб-сайт Міністерства охорони здоров`я України, що містить нові клінічні протоколи фінського медично-наукового товариства Duodecim Medical Publications Ltd.
  12. https://nuozu.edu.ua/ – офіційний сайт НУОЗ України імені П. Л. Шупика.
  13. http://www.uptodate.com
  14. https://www.guideline.gov/
  15. https://www.cdc.gov/
  16. http://www.cochrane.org/
  17. http://prodigy.clarity.co.uk/
  18. https://www.duodecim.fi/ The Finnish Medical Society Duodecim
  19. http://www.awmf.org The Association of the Scientific Medical Societies in Germany
  20. http://www.has-sante.fr/ The French National Authority for Health
  21. https://www.nice.org.uk/ National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE)
  22. http://www.cma.ca/ Canadian Medical Association InfoBase (CMA InfoBase: Clinical Practice Guidelines (CPGs)
  23. https://www.nhmrc.gov.au The National Health and Medical Research Council (NHMRC)
  24. https://www.rcplondon.ac.uk/ Royal College of Physicians
  25. https://www.ama-assn.org/ AMA (American Medical Association)
  26. http://www.aafp.org/home.html American Academy of Family Physicians
  27. https://www.aap.org American Academy of Pediatrics Policy (AAP Policy) Clinical Practice Guidelines
  28. http://www.epa-unepsa.org/ European Pediatric Association, the Union of National European Pediatric Societies and Associations (EPA/UNEPSA)
  29. http://www.antibiotic.ru
  30. http://antimicrob.net/biblioteka/recomend/clinical-recommendations-pro/
  31. https://www.nice.org.uk/guidance/
  32. http://www.nhsantibioticguidelines.org.uk/
  33. http://www.awmf.org – The Association of the Scientific Medical Societies in Germany.
  34. http://www.bnf.fr/ – Національна бібліотека Франції.
  35. http://www.ddb.de/ – Німецька електронна бібліотека.
  36. https://www.nice.org.uk/ – National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE).
  37. https://www.nice.org.uk/guidance/.
  38. https://www.rcplondon.ac.uk/ – Royal College of Physicians.
  39. Медична література в електронних бібліотеках:
  • PubMed
  • Embase
  • Scirus
  • Google Scholar 

 

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу