Google search

Загальна інформація:

Адреса: вул. Копилівська 1/7, ДКЛ №9 (5 поверх)

Контактні дані: куратор циклу, доцент Солдатова Оксана Володимирівна, м.т. – 097 287 0690, email: [email protected] 

Сторінка кафедри: https://www.nuozu.edu.ua/s/np/k/pediatrii-dytiachoi-nevrolohii-ta-medychnoi-reabilitatsii 

Мета циклу

Удосконалення теоретичних знань та практичної підготовки, формування, оновлення, поглиблення ключових професійних компетентностей, а також отримання нових актуальних знань з розділів надання медичної допомоги при найбільш поширених невідкладних станах у дітей та підлітків, необхідних для професійної діяльності слухачів відповідно до вимог системи якості підготовки кадрів для сфери охорони здоров'я, ознайомлення з новітніми досягненнями в галузі тощо.

Опис курсу, його структура (основні розділи)

Навчальна програма циклу тематичного удосконалення «Практичні аспекти невідкладних станів в педіатрії та сімейній медицині» призначена  для підвищення кваліфікації лікарів: загальної практики-сімейної медицини, педіатрів, неврологів дитячих, ревматологів дитячих, алергологів дитячих, гастроентерологів дитячих.

Цикл тематичного удосконалення передбачає розгляд питань тактики педіатра при виникненні невідкладних станів, травматичних пошкоджень, гострих ситуацій, які пов’язані з дією екзогенних факторів, у дітей різних вікових груп, основних регламентуючих документів щодо надання невідкладної медичної допомоги дітям та підліткам в Україні.                                

Заплановані види активності

Програма  охоплює  обсяг  як  теоретичних,  так і практично-прикладних знань, вмінь і навичок, необхідних лікарям загальної практики-сімейної медицини, педіатрам, неврологам дитячим, ревматологам дитячим, алергологам дитячим, гастроентерологам дитячим для належного здійснення професійної діяльності.

Програма містить розділи: з надання медичної допомоги при невідкладних станах, при травматичних пошкодженнях, при невідкладних станах екзогенного походження у дітей та підлітків.

За додатковими програмами включено: питання імунопрофілактики

Для виконання цієї програми під час навчання передбачено такі види навчальних занять: лекції, практичні заняття, різні види семінарських занять, а також самостійну роботу слухачів 

Види навчальної діяльності

  • Теоретична (40%)
  • практична (50%)
  • індивідуальна робота (10%).

Обов’язкова література, рекомендована література, електронні ресурси

  1. Невідкладні стани в педіатрії:навчальний посібник / Р.І. Поцюрко, Л.С. Леськів, М.М. Монастирська та ін. ; за ред. Р.І. Поцюрка. — 6-е вид., переробл. і допов. — К. : ВСВ “Медицина”, 2017
  2. Педіатрія за ред. О.В. Тяжкої. Вінниця: Нова книга, 2016
  3. Невідкладні стани у дітей та підлітків. Посібник для педіатрів та лікарів загальної практики- сімейної медицини/ за ред.. Г.В. Бекетової.- Київ: Професійні видання. Україна, 2020.- 92 с.
  4. Волосовець О.П., Марушко Ю.В. Невідкладні стани в педіатрії: Навч. Посіб. Харків: Прапор;2008.200 с.
  5. Наказ МОЗ України №1269 від 05.06.2019 року. Екстрена медична допомога: догоспітальний етап. Новий клінічний протокол
  6. Лысенко ИМ, редактор. Неотложная помощь в педиатрии. Пособие Витебск: ВГМУ;2018. 299 с.
  7. Настанова 00604. Менінгіт у дітей
  8. Настанова 00674. Фебрильні судоми
  9. Настанова 00673. Лікування гострих судом у дітей
  10. Настанова 00628. Гострі абдомінальні симптоми у дітей
  11. Настанова 00630. Діарея і блювання у дітей. • Настанови на засадах доказової медицини. Створені DUODECIM Medical Publications, Ltd.
  12. Настанова 01110. Запальні захворювання кишківника у дітей. Настанови на засадах доказової медицини. Створені DUODECIM Medical Publications, Ltd.
  13. Настанова 00059. Суправентрикулярна тахікардія (СВТ), на засадах доказової медицини адаптована для України групою експертів МОЗ України DUODECIM Medical Publications, Ltd.
  14. Настанова 00065. Шлуночковатахікардія, на засадах доказової медицини адаптована для України групою експертів МОЗ України DUODECIM Medical Publications, Ltd.
  15. Настанова 00089. Гостра серцева недостатність і набряк легень, на засадах доказової медицини адаптована для України групою експертів МОЗ України DUODECIM Medical Publications, Ltd.
  16. Настанова 00341. Екстрена медична допомога на догоспітальному етапі, на засадах доказової медицини адаптована для України групою експертів МОЗ
  17. України DUODECIM Medical Publications, Ltd. Дата останнього оновлення: 2017-05-11.
  18. Настанова (00366) Черепно-мозкова травма, на засадах доказової медицини адаптована для України групою експертів МОЗ України DUODECIM Medical Publications, Ltd. Дата останнього оновлення: 2017-05-11.