Google search

Адреса проведення: вул. Братиславська, 5а, ДУ «Інститут серця МОЗ України», 5 поверх, кафедра кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій

Контактні дані: завуч Ященко Н.О. (+38044 291-55-25, [email protected])

Сторінка кафедри на на сайті НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

 

Мета вивчення курсу

Ознайомлення з останніми досягненнями в галузі медикаментозної терапії та ендоваскулярної медицини, удосконалення знань, умінь і навичок сучасних методів діагностики та лікування серцево-судинної патології.

 

Опис курсу, його структура

Ознайомлення з основними стандартами та напрямками підготовки пацієнтів до кардіохірургічних втручань та ведення пацієнтів після операцій на серці, удосконалення знань, умінь та навичок із сучасних методів діагностики та лікування серцево-судинної патології.


Основні розділи:

  1. Обов’язкові дослідження перед кардіохірургічними втручаннями.
  2. Аспекти медикаментозної профілактики ускладнень перед кардіохірургічними втручаннями.
  3. Підготовка пацієнтів перед кардіохірургічними втручанням.
  4. Реабілітація пацієнтів після кардіохірургічних операцій.
  5. Принципи ведення пацієнтів з ІХС після реваскуляризації міокарда.
  6. Принципи ведення пацієнтів після протезування клапанів серця.

 

Заплановані види активності   

Проблемне навчання у малих групах ("кейси"), підготовка та презентація клінічних випадків, навчання в практичних умовах клінічних відділень та операційних з використанням сучасних можливостей інформаційних технологій освітнього процесу.

Після закінчення курсу слухач отримає:

  • Чітке розуміння сучасних методів діагностики та лікування серцево-судинної патології;
  • Відповідний обсяг знань у сфері охорони здоров'я, що надасть можливість ефективно виконувати професійні обов'язки та приймати необхідні рішення;
  • Поглиблення практичних навичок з ведення пацієнтів до та після кардіохірургічних втручань;
  • Удосконалення практичних знань з кардіохірургічного лікування хворих.

 

Види навчальної діяльності 

  • Теоретична (30%)
  • практична (55%)
  • презентація клінічних випадків (5%)
  • індивідуальна робота (10%).

 

Обов’язкова література, рекомендована література, електронні ресурси

  1. Серцево-судинні захворювання. Класифікація, стандарти діагностики та лікування/за ред. В.М. Коваленка, М.І. Лутая, Ю.М. Сіренка, О.С. Сичова, 6-те вид., переробл. і доповн. Київ: четверта хвиля, 2023, 384 с.

  2. Наказ МОЗ України від 03.07.2006 №436 «Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю «Кардіологія».

  3. Уніфікований клінічний протокол екстреної первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та медичної реабілітації Гострий коронарний синдром з елевацією сегмента ST.

  4. Уніфікований клінічний протокол екстреної первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та медичної реабілітації Гострий коронарний синдром без елевації сегмента ST.

  5. 2019 Guidelines on Acute Pulmonary Embolism (Diagnosis and Management of) ESC Clinical Practice Guidelines; European Heart Journal, ehz405, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz405 Published: 31 August 2019

  6. 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes: The Task Force for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes of the European Society of Cardiology (ESC). European Heart Journal, ehz425, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz425

  7. 2023 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes. ESC Clinical Practice Guidelines. 25 Aug 2023,
    https://www.escardio.org/Guidelines/Clinical-Practice-Guidelines/Acute-Coronary-Syndromes-ACS-Guidelines