Google search

 
 

Відповідно статті 1 до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою (далі – ВПО) є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Постановою КМУ від 13.03.22 № 269  внесено зміни до постанови КМУ від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб». Відповідно до цих зміни громадяни України, які вимушено покинули своє житло через бойові дії, можуть отримати довідку, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік ВПО.

Хто має право на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи?

На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 воєнного стану в Україні перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка», а саме:

- Волинська область;

- Дніпропетровська область;

- Донецька область;

- Житомирська область;

- Запорізька область;

- Київська область;

- м. Київ;

- Луганська область;

- Миколаївська область;

- Одеська область;

- Сумська область;

- Харківська область;

- Херсонська область;

- Чернігівська область.

Куди звертатись для отримання довідки ВПО?

Для отримання довідки особа повинна звернутися за місцем свого фактичного перебування до:

1) структурного підрозділу з питань соціального захисту населення;

2) центрів надання адміністративних послуг;

3) виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (до уповноваженої особи громади).

Також є можливість подання документів через портал Дія із включенням поданих даних до Єдиної бази ВПО та формування довідки в електронному вигляді.

Які документи потрібні?

Для отримання допомоги внутрішньо переміщена особа подає наступні документи:

1)  заяву (встановленого зразка);

2) документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство України, або документ, що засвідчує особу і підтверджує її спеціальний статус;

3) свідоцтво про народження дитини. Додатково при необхідності подаються:

- документ, що засвідчує особу законного представника;

- документ, що підтверджує повноваження особи;

- свідоцтво про народження дитини, а також будь-які документи, що підтверджують родинні відносини між дитиною і заявником.

У разі відсутності в документі відмітки про реєстрацію місця проживання на території, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, надаються докази, які підтверджують факт проживання на такій території на день виникнення обставин, що викликали переміщення. Це може бути: військовий квиток; трудова книжка; документи, що підтверджують право власності; свідоцтво про освіту; медичні документи тощо.

Розмір допомоги ВПО.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

- для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 гривень;

- для інших осіб - 2000 гривень.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Допомога внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її наданням до 30 квітня 2022 р. включно, надається починаючи з березня 2022 року. 

Юридичний відділ

20.04.2022

Читайте також