Google search

Статистичні показники по країні щодо захворюваності на COVID-19, на жаль, не тішать, що викликає занепокоєність не тільки з медичної точки зору боротьби з даною хворобою, але й актуалізує питання, до якого, вочевидь, сьогодні слід готуватися – застосування медичного сортування (тріажу).

Поняття тріажу потребує не просто уточнення на рівні визначення, чи потребує той чи інший пацієнт госпіталізації, а саме на рівні прийняття рішень щодо пацієнтів, які госпіталізовані та перебувають на стаціонарному лікуванні в умовах гострого дефіциту медичних ресурсів, а при найгіршому сценарії перебігу подій – застосування тріажу навіть серед пацієнтів так званих «ковідних» відділень інтенсивної терапії.

Безумовно гостро постає низка біоетичних та юридичних проблем, пов’язаних, із одного боку, з необізнаністю, а отже й неготовністю до конструктивного сприйняття застосування медичного сортування серед населення, з другого – недостатність правового забезпечення тріажу в чинному законодавстві України.

Обговоренню цих та інших актуальних питань було присвячено Експертний круглий стіл «Коли ресурсів охорони здоров’я не вистачає… Етичні та правові аспекти медичного сортування (тріажу)», що відбувся на початку листопада в режимі відеоконференції.

Організаторами заходу виступили Науково-дослідний інститут медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України, Українське відділення кафедри ЮНЕСКО з біоетики (м. Хайфа, Ізраїль), Навчально-науковий центр медичного права Інституту права Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка. Основну модерацію круглого столу здійснювала доцент Радмила Гревцова, керівник Українського відділення кафедри ЮНЕСКО з біоетики, директор Навчально-наукового центру медичного права Інституту права КНУ імені Тараса Шевченка.

Чимале представництво в круглому столі було від НМАПО імені П. Л. Шупика. Зокрема з доповіддю «Медичне сортування: етичні та логістичні аспекти» виступив д.фарм.н. Сергій Убогов, завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів; із доповіддю «Ризики юридичної відповідальності медичних працівників з приводу прийнятих рішень щодо медичного сортування» виступила Лідія Юрковська, старший викладач кафедри педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права.

Загалом учасниками круглого столу стали спеціалісти галузі охорони здоров’я, юристи, філософи, спеціалісти з біоетики та представники інших споріднених спеціальностей, зацікавлені в пошуку оптимальних шляхів запобігання та протидії етичним і правовим ризикам в умовах практичного застосування медичного сортування.

Проведений круглий стіл позначився жвавою дискусією та обговоренням, що засвідчило різноманіття фахових поглядів на окреслені проблеми, актуалізувало необхідність подолання правових прогалин у питаннях медичного сортування (тріажу) з врахуванням сучасних біоетичних уявлень та розгортанням просвітницької компанії серед широких кіл громадськості.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 59.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 69.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 59.67% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу