Google search

03 листопада відбулася онлайн-зустріч представників редакцій наукових видань, співзасновниками яких є Академія,  з відомою в Україні експерткою з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання компанії Clarivate Analytics кандидаткою біологічних наук науковим співробітником відділу сигнальних систем клітини Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Іриною Тихонковою. Тема зустрічі - «Стратегії розвитку українського наукового видання».

Розробити правильну стратегію розвитку та інтеграції у світовий науковий простір сьогодні стає все більш актуальним для видань, співзасновником яких є Академія. Критично важливим є поширення у популярних міжнародних виданнях результатів досліджень вітчизняних вчених, медиків та фармацевтів, які працюють над актуальною проблематикою з удосконалення методів діагностики і лікування станів викликаних пандемією COVID-19. Досягти бажаного результату можна, зокрема, активізуючи процес реєстрації наукових видань України в міжнародних наукометричних базах.

Пані Ірина у своїй доповіді висвітлила основні питання, які потрібно вирішувати редакційній колегії видання, яке має на меті включення до міжнародної наукометричної бази Web of Science:

  • Показники і критерії якісного видання.
  • Технічні елементи наукових видань: сайт, ISSN, doi. Що ми втрачаємо?
  • Роль, права та обов’язки авторів, рецензентів, членів редколегії. Як знаходити рецензентів і хто має бути в редколегії.
  • Як визначити скільки цитувань має моє видання, якщо воно не індексується у Web of Science Core Collection.
  • На які видання слід рівнятися, що можна запозичити для розвитку власного.
  • Чим корисний Publons для видавців.
  • Де і чому журнал має індексуватися, а чого варто уникати.

Унікальна та змістовна інформація викликала жваву дискусію. Пані Ірина приділила багато уваги та часу запитанням та відверто відповідала на них.

«На сьогодні наукове видання не може бути без рецензування. Необхідно запрошувати для рецензування фахівців, які займаються саме тією вузькою тематикою, яку вказано у публікації. Не варто залучати науковців, які відмітили неможливість роботи над рецензіями у даний час. Необхідно зважати на дотримання видавничих стандартів, конфлікт інтересів, терміни рецензування, конфіденційність. На жаль, досить часто рецензенти в нашій країні обмежуються виправленням стилістичних або граматичних помилок, що не приводить до покращення наукового рівня статті», - зауважила пані Ірина Тихонкова.

Учасники вебінару отримали інформацію з корисними посиланнями на ресурси про процедуру відбору видань для індексації Web of Science -  https://clarivate.com/essays/journal-selection-process/, а також на інформаційні джерела:

https://www.researchgate.net/publication/328518619_Strategia_rozvitku_naukovogo_vidanna

https://www.researchgate.net/publication/257938005_DOI_is_an_essential_element_of_modern_scientific_publication

https://www.researchgate.net/publication/336309122_PEER_REVIEW_IS_THE_CORNERSTONE_OF_SCIENTIFIC_COMMUNICATION_PUBLONS_IS_AN_INSTRUMENT_FOR_SCIENTISTS_JOURNAL_MANAGERS_AND_ADMINISTRATORS

https://www.researchgate.net/publication/309431109_Naukova_periodika_Ukraini_u_dzerkali_Web_of_Science

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу