Google search

Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» самоізоляція здійснюється з метою запобігання поширенню COVID-19 та зменшення кількості хворих з тяжким перебігом COVID-19.

Самоізоляція - перебування особи, стосовно якої є обґрунтовані підстави щодо ризику інфікування або поширення нею інфекційної хвороби, у визначеному нею місці (приміщенні) з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі зобов’язання особи (ст. 1 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Перелік осіб, які підлягають самоізоляції визначений в пункту 20 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями).

Тобто, працівник, який контактував з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування або є особою, щодо яких є підозра на інфікування, або особою, які хворіють на COVID-19 в легкій формі та не потребують госпіталізації, підлягає самоізоляції.

Відповідно до пункту 20 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» , строк самоізоляції для осіб, які мали контакт із хворим на COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування, з моменту контакту із хворим – становить 14 днів.

Щодо дій працівника:

Працівники на самоізоляції мають право:

 - звернутися за оформленням листків непрацездатності (розділ 5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р.              № 455.

Згідно частини другої статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» працівникам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також і на самоізоляції під контролем у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності (лікарняні) у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Відповідно до розділу 5 Інструкції право на отримання та оплату листків з тимчасової непрацездатності мають особи робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, які були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями, у разі неможливості здійснення тимчасового переведення за їх згодою на іншу роботу, не пов’язано з ризиком поширення інфекційних хвороб;

- працювати дистанційно (вдома). В такому випадку працівнику роботодавець нараховує зарплату за фактично відпрацьований час. Листок непрацездатності в такому випадку оплаті не підлягає;

- перебувати у відпустці за свій рахунок.  В такому випадку працівник не отримає ні лікарняних, ні заробітної плати.

Щодо дій роботодавця:

- при зверненні працівника до роботодавця із заявою про самоізоляцію за підставами, визначеними у ст. 23 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», а також в разі подання керівника структурного підрозділу про самоізоляцію працівників, які мали контакт із хворим на COVID-19, роботодавець повинен оформити його відсутність наказом  про відсторонення такого працівника від роботи. На період відсторонення від роботи таким особам виплачується допомога у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на підставі листка непрцездатності;

- перевести працівника, який контактував із хворим, тимчасово (поки триватиме інкубаційний період, тобто на період до 14 календарних днів) на дистанційну роботу (відповідно до правил, установлених ст. 60 КЗпП);

- надати працівнику щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати.

Юридичний відділ
19.10.2020

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу