Google search

Проблеми бронхіальної астми (БА) та алергії не втрачають актуальності, адже ці стани спричиняють не тільки втрату здоров’я, працездатності та погіршення якості життя, але й становлять загрозу життю пацієнтів. На сьогодні близько 340 мільйонів людей страждають на астму в усьому світі, 420 тисяч хворих помирають від неї щороку (більше 1000 людей щодня).

В той же час кожного року від анафілаксії помирає від 1 до 5 людини на кожний мільйон населення, що становить близько 100 людей щодня. Цього року Глобальна ініціатива боротьби з астмою (Global Initiative for Asthma, GINA) та Всесвітня організація алергії (World Allergy Organization, WAO) при організації щорічних заходів приділяють увагу саме тим патологічним станам, що загрожують життю хворих.Всесвітній день боротьби з астмою (World Asthma Day) – це щорічна подія, організована Глобальною ініціативою боротьби з астмою з метою покращення обізнаності про астму та допомоги хворим у всьому світі. Незважаючи на постійне удосконалення діагностичних та терапевтичних можливостей при БА майже половину померлих пацієнтів складають хворі на легку або середньої тяжкості астму. Близько 60 % випадків смерті від астми можна було попередити. Тому Всесвітній день боротьби з астмою 5 травня 2020 року було присвячено саме попередженню смертей внаслідок астми – «Enough Asthma Deaths» (Досить смертей від астми). 

Крім того, у 2011 році рада директорів WAO схвалила створення Всесвітнього тижня алергії. Як і Всесвітній день астми, щороку тиждень алергії присвячується окремій темі. Цього року Всесвітній тиждень алергії (28 червня – 4 липня 2020 р.) присвячено анафілаксії, адже цей стан становить потенційну загрозу життю і дана проблема алергології дотепер містить багато невирішених питань. Розвиток анафілаксії важко передбачити і до 2 % хворих з анафілаксією помирає. В кожному конкретному випадку анафілаксії спрогнозувати тяжкість реакції неможливо – кожен випадок може потенційно загрожувати життю хворого.

Не залишилися відсторонь від цих знакових подій співробітники кафедри фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика. Так, професорами кафедри Г. Л. Гуменюк та С. В. Зайковим у фаховому журналі «Астма та алергія» (№2), головним редактором та заступником головного редактору якого вони є, була опублікована відповідна стаття під назвою «Всесвітній день боротьби з астмою та Всесвітній тиждень алергії 2020: завдання зберегти життя». Авторами публікації було наголошено, що головною метою вказаних Всесвітніх заходів є поширення інформації про алергічні захворювання, забезпечення хворим на астму та алергію доступу до адекватного лікування, інформування про профілактику і ранню діагностику алергічних захворювань, підвищення якості медичної допомоги та інформування лікарів різного фаху про останні досягнення науки в напрямку алергології, залучення до цієї проблеми уваги влади і організаторів охорони здоров'я. Важливо, щоб лікарі України різного фаху максимально можливо приєдналися до цих міжнародних заходів та підтримували ініціативи проведення Всесвітнього дня боротьби з астмою та Всесвітнього тижня алергії в подальшому, що дозволить контролювати перебіг бронхіальної астми та інших алергічних захворювань, а також зберегти життя значній частині українців.