Google search

19 травня усі викладачі кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології взяли участь у вебінарі, присвяченому першій неродинній трансплантації кісткового мозку в Україні. Вебінар організований ГО «Всеукраїнська асоціація дитячої імунології».

Від цієї знакової історичної події минуло уже більше 3 місяці і, на щастя, донорський кістковий мозок у хлопчика, що страждав на рідкісний варіант первинного імунодефіциту, повністю прижився.

Слід зазначити, що викладачі кафедри з року в рік працюють над тим, щоб неродинна трансплантація кісткового мозку стала реальністю: навчання слухачів, лікування надскладних імунологічних пацієнтів, пошук шляхів генетичної діагностики, застосування специфічних методів лікування, прийняття непопулярних рішень, підтримка пацієнтів всупереч теперішнім можливостям в Україні тощо.

Престижним для колективу кафедри є те, що асистент Анна Гільфанова стала «рушійною» силою цієї першої неродинної трансплантації: від підозри та діагностики імунодефіциту - до згуртування, мотивування багатьох лікарів задля її здійснення та координація дій із благодійним фондом «Український реєстр донорів кісткового мозку».  

Слід також сказати про те, що насправді шлях пацієнта від діагнозу до лікування є далеким до ідеалу і успішні дії практично повністю залежать від ентузіастів: лікарів, засновників недержавного реєстру донорів кісткового мозку в Україні, трансплантологів, волонтерів, благодійних фондів, бізнесу та просто небайдужих людей.

Запрошуємо вас переглянути вебінар за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=XHVlXOlb86E

Сказане у вебінарі ще дуже довго залишатиметься актуальним й може бути використане, як навчальний матеріал. У вебінарі йдеться про організацію процедури ТКМ, про те, чому від моменту, коли лікар приймає рішення про трансплантацію до самої операції минають місяці, а то й роки. Акцентовано увагу на проблемах та шляхах їх подолання. Обговорено перспективи розвитку донорства стовбурових клітин.

Усіх, хто читає цей пост, закликаємо ставати донорами. Можливо, Ви комусь врятуєте життя. Адже ліки - всередині нас.