Google search

При НМАПО імені П. Л. Шупика з 2004 року діє комісія з питань етики – незалежний орган, який здійснює етичну експертизу, проводить консультування з етико-правових та теоретико-практичних питань, що пов’язані з плануванням науково-дослідних робіт, проведенням клінічних та біомедичних досліджень.

До складу комісії входять експерти – представники медичних та гуманітарних наук, громадськості. Комісія забезпечує дотримання головними дослідниками біоетичних та морально-правових принципів, законодавчих вимог щодо проведення клінічних досліджень та випробувань, захист прав і гідності, безпеки та благополуччя пацієнтів та всіх досліджуваних, залучених до клінічних досліджень.

Планові засідання комісії з питань етики відбуваються кожного місяця. Під час зарахування аспірантів на навчання і затвердження тем дисертаційних робіт проводяться позапланові засідання. Для підготовки матеріалів для проведення етичної експертизи аспіранти очної денної та очної вечірньої форми  проходять навчання на циклі підготовки докторів філософії (PhD) з вибіркової навчальної дисципліни «Методологічні та етико-правові засади біомедичних досліджень» (тривалість циклу - 30 годин). У 2020 році проведено 2 цикли та заплановано 1 цикл для аспірантів заочної форми  навчання.

6 квітня 2020 року о 14.00 відбудеться чергове засідання комісії з питань етики в режимі on-line. Для комунікації з членами комісії, аспірантами  та докторантами в дистанційному режимі буде застосовуватись програма Zoom. Дана програма дає можливість дистанційного спілкування експертів з аспірантами (докторантами), експертам - вести обговорення рекомендацій та приймати  колегіальне рішення.