Google search

21 лютого у м. Вінниця вже традиційно пройшли чергові 24-ті курси Української школи безперервної післядипломної освіти в радіології імені проф. М. І. Спузяка «Променева диференційна діагностика захворювань суглобів». Кафедру ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки представляв старший викладач к.т.н. Юрій Коваленко.

На цьогорічні курси, завдяки актуальній тематиці та попередньому інформуванню, приїхало понад 100 рентгенологів і спеціалістів з ультразвукової діагностики, які представляли 14 регіонів країни. Слухачі курсів позитивно оцінили комплексний підхід до променевої діагностики суглобів, що знайшов відображення у прочитаних лекціях.

У заключній лекції на тему: «Щодо безпеки променевих методів дослідження» Юрій Коваленко звернув увагу слухачів на те, що на сьогодні, на жаль, немає достовірних оцінок шкідливості всіх методів радіологічної візуалізації для пацієнтів, тому принцип ALARA має застосовуватися для всіх радіологічних досліджень; їх кількість до встановлення діагнозу має бути мінімально необхідною. При виборі методу візуалізації лікар має використовувати «Національне керівництво для лікарів, що направляють пацієнтів на радіологічні дослідження». При цьому на першому місці має стояти діагностична цінність метода, на другому – економічні чинники і лише на третьому – потенційна шкідливість метода. 

Найближчі заходи безперервного професійного розвитку радіологів в Україні – Європейська школа радіології «Торакальна радіологія» (24 березня), 8-й Національний конгрес «Радіологія в Україні» (Київ, 25 - 27 березня), Школа цифрових технологій з ранньої променевої діагностики новоутворень (Тячів, 3 - 4 квітня).

Наступні, 25-ті, курси Української школи безперервної післядипломної освіти в радіології імені проф. М. І. Спузяка «Променева діагностика найчастіших захворювань» відбудуться в м. Кам’янець-Подільській, 7 - 8 травня.