Google search

Враховуючи інтеграцію навчального процесу, що проводить кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика в європейську систему освіти, з метою визначення рівня теоретичних знань та практичних навиків під час перехідного іспиту за спеціальністю «Анестезіологія та інтенсивна терапія», 26.02.2020 року на кафедрі був проведений іспит за системою ОСКІ (Об'єктивний Структурований Клінічний Іспит).

Основу даного нововведення склала Британська система оцінювання знань, яка включає різнопланове тестування теоретичних знань, оцінку практичних навичок, комунікаційних здібностей та психологічної готовності до прийняття рішень в умовах дефіциту часу. Даний іспит складався з так званих, «станцій», де лікарь повинен продемонструвати найрізноманітніші сторони своєї підготовки: маніпуляційні навики, володіння прийомами серцево-легеневої і церебральної реанімації і т. д.

При цьому оцінювання знань викладачі кафедри здійснювали по окремим станціям – «Клінічна фармакологія анестетиків, анальгетиків та міорелаксантів», «Цукровий діабет та інфузія», «Передопераційний огляд пацієнта» та ін. За підсумками оцінювання знань інтернів, найскладнішими станціями виявилися: «Червона кнопка анестезіолога», «Штучна вентиляція легень» та «Контроль над дихальними шляхами», тому у подальшому кафедра буде більш прискіпливо підвищувати рівень викладання та відпрацьовувати практичні навички з інтернами саме за цими напрямками.

Інтерни показали високий рівень підготовленості по станціям: «Серцево-легенева реанімація», «Інтерпретація лабораторних показників» та «Кардіостанція». Найкращі результати показали лікарі-інтерни: О. Єфименко – 78,18%, Г. Колеснікова та О. Крехно по 77,95%, Д. Кунець – 77,27% (максимальна можлива кількість балів – 100 %).

Як зазначив, по закінченні іспиту завідувач кафедри професор О. Лоскутов, такий сучасний, стандартизований та об’єктивний метод оцінки знань, як ОСКІ показав свою ефективність і в подальшому він буде продовжувати удосконалюватися.