Google search

27.02.2020 року відбувся публічний захист дисертаційної роботи доцента кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика О. Дружини «Анестезіологічне забезпечення операцій зі штучним кровообігом у пацієнтів похилого і старечого віку» (науковий консультант проф. О. Лоскутов).

Дисертаційна робота О. Дружини стосується найпоширенішої нозології − ішемічної хвороби серця, яка в даний час визначає найбільший відсоток летальності в структурі смертності населення України.

Люди похилого і старечого віку – одна з найбільш складних категорій пацієнтів в практиці лікаря будь-якого фаху. Рекомендують враховувати такі особливості захворюваності літніх: множинні патологічні стани; швидке погіршення стану у випадках пізнього звернення за медичною допомогою; висока частота ускладнень, викликаних хворобою і лікуванням; необхідність реабілітації. При цьому лише 3 - 6% літніх і старих людей можна визнати фізіологічно старіючим, тобто практично здоровими.

Таким чином, безсумнівно, актуальним є вивчення шляхів вдосконалення методів анестезіологічного забезпечення і штучного кровотоку під час хірургічного лікування ішемічної хвороби серця у пацієнтів похилого і старечого віку.

На cьoгoднішній день в Україні прoвoдитьcя близько 390 кардіохірургічних oпeрaцій на 1 млн. населення. Проте, кількість уcклaднeнь під чac кaрдіoхірургічних oпeрaцій у пaцієнтів з ішемічною хворобою серця зaлишaєтьcя значною. Це великою мірою віднocитьcя і до aдeквaтнocті анестезії, від eфeктивнocті якої багато в чому залежить успіх вcьoгo хірургічного втручання. Тому вдосконалення aнecтeзіoлoгічнoгo зaбeзпeчeння при проведенні аортокоранарного шунтування, безумовно є актуальним завданням сучасної медицини. У цьому відношенні дана дисертаційна робота є своєчасною і актуальною.

Автор вперше узагальнив й систематизував відомості про ефекти різних видів анестезії та штучного кровообігу, що використовуються при анестезіологічному забезпеченні у пацієнтів похилого та старечого віку з ішемічною хворобою серця

На одностайну думку офіційних опонентів і присутніх членів спецради, за своєю актуальністю, високим методичним рівнем, науковою новизною та практичним значенням дисертаційна робота О. Дружини повністю відповідає вимогам «Порядку присудження наукових ступенів і присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 567, а її автор заслуговує присудження наукового ступеня доктора медичних наук за фахом 14.01.30 − анестезіологія та інтенсивна терапія.