Google search

21 лютого 2020 року відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю  «Актуальні питання діагностики та лікування алергічних хвороб та аутоімунних станів у дітей», яка щорічно проводиться кафедрою педіатрії №1 за безпосередньої участі НМАПО імені П.Л. Шупика та за підтримки НДСЛ «ОХМАТДИТ».

Цього року   конференція була проведена у новому форматі, розглядалось багато  практичних питань, актуальних не тільки для педіатрів, алергологів та ревматологів, але й для сімейних лікарів, лікарів інших вузьких спеціальностей – дерматологів, гастроентерологів, неонатологів, пульмонологів, імунологів. А також  була проведена тренінгова секція, присвячена практичним питанням дитячої алергології та пульмонології.

Конференцію привітали: проректор з науково-педагогічної та лікувально-діагностичної роботи НМАПО імені П.Л. Шупика, професор Р. Моісеєнко, заступник головного лікаря з медичної роботи НДСЛ «ОХМАТДИТ» Т. Іванова.

Перша частина конференціі  була присвячена сучасним підходам до безперервного професійного розвитку лікарів, нагальним питанням алергологічної патології у практиці дитячого лікаря та актуальним питанням діагностики та лікування  алергічних хвороб.

Друга частина була присвячена рідким і складним у діагностиці захворюванням дитячого віку, які потребують мультидисциплінарного підходу, були розглянуті цікаві клінічні випадки.

Сучасні та інформативні доповіді з використанням  власного досвіду та міжнародних клінічних настанов були  підготовані завідувачкою кафедри педіатрії №1 професором О. Охотніковою, співробітниками  кафедри педіатрії №1 (професором О. Ошлянською, доцентами О. Поночевною, Т. Ткачовою,  О. Усовою, О. Шарікадзе, Н. Яковлевою)   та співробітниками лікарні «ОХМАТДИТ». Інтерес слухачів викликали  цікаві доповіді гостей конференції: завідуючого кафедрою поліклінічної педіатрії Білоруської медичної академії післядипломної освіти А. Почкайло, м. Мінск, Білорусь, «Алергічні захворювання і стан кісткової тканини у дітей: що потрібно знати лікарю-спеціалісту?» та професора медичного факультету Вільнюського університету, інституту клінічної медицини, клініки дитячих хвороб Віолети Панавієне, м. Вільнюс, Литва,  «Аутозапальні захворювання у дітей: що нового в діагностиці та лікуванні? Огляд міжнародного досвіду (проблемна лекція)».

Треба відзначити зацікавленість слухачів до практичних питань особливостей проведення небулайзерної терапії, спірометрії та алергодіагностики у дітей, представлені на треніговій секції (тренери доценти кафедри підіатрії №1 О. Шарікадзе та Т. Ткачова Т.М. та науковий співробітник ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології імені Ф.Г.Яновського» НАМН України С. Руденко, яку відвідали близько 90 лікарів.

У роботі конференції взяли участь понад 300 лікарів різних спеціальностей: педіатри, алергологи,  пульмонологи,  сімейні лікарі, імунологи, гастроентерологи, дерматологи,  ревматологи, лікарі-інтерни, аспіранти та клінічні ординатори.

Окремо  слід відзначити цікаві стендові доповіді молодих вчених, аспірантів та клінічних ординаторів кафедри педіатрії №1 (Л. Дуди, Ю. Черниш, А. Арцимович, О. Кваченюк, Н. Самоменко, І. Глогуш, А. Оманчук) та аспірантів кафедри дитячих та підліткових хвороб та кафедри педіатрії №2.

 Загалом заслухано та обговорено 15 доповідей, присвячених актуальним питанням патогенезу, клініки, діагностики, диференційної діагностики та лікування  широкого кола патології дитячого віку з позиції міжнародних настанов. Наприкінці кожного засідання  конференції проходило жваве обговорення питань, які з’явилися у слухачів під час прослуховування доповідей.

Всім учасникам по закінченню науково-практичної конференції було вручено сертифікати.

Щиро дякуємо всім, хто взяв участь у конференції.