Google search

25 лютого 2020 року на кафедрі управління охороною здоров'я НМАПО імені П.Л. Шупика, очолюваній професором В. Михальчуком, відбувся фаховий семінар з розгляду та оцінки дисертації  на тему: «Медико-соціальне обґрунтування удосконаленої моделі профілактики шкільного травматизму» на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі знань 22 Охорона здоров’я за спеціальністю 222 Медицина (спеціалізація «Соціальна медицина»), як наукового експерименту, до засідання якого долучені співробітники  кафедри медичної статистики.

Рецензентами наукової роботи виступили професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології, д.мед.н. Н. Жилка та професор кафедри управління охороною здоров'я, д.мед.н. В. Бугро.

Як рецензент, Н. Жилка відмітила тематику наукової роботи аспіранта кафедри, як надзвичайно актуальну. Серед серйозних розчарувань щодо здоров'я школяра є наслідки травми, отриманої у школі, як для самої дитини, її батьків, так і для педколективу школи. Але попри розчарування, часто шкільна травма стає причиною тяжкої інвалідності, а іноді й смерті школяра.

Вражає, що саме цій ситуації, у більшості випадків, можна запобігти. І саме кафедра управління охороною здоров'я зі своєю аспіранткою надають організаційно-управлінську модель попередження травм у школярів. Модель не складна у її втіленні на практиці, не затратна фінансово, але її впровадження може стати на заваді травмування школярів.

Хочеться ще раз поділитися своєю особистою думкою науковця-організатора, що захищені дисертації в галузі Охорони здоров’я за спеціальністю 222 Медицина (спеціалізація «Соціальна медицина») є готовим організаційним «рецептом» не тільки для практичної охорони здоров'я, а й суміжних секторів управління державою.

Хотілося б закликати спеціалістів з МОЗ України, цікавитися такими надбаннями, щоб збирати робочі групи для розробки певних управлінських рішень.