Google search

Третій рік поспіль актив зацікавлених сторін у профілактиці трансмісії хвороб від матері до дитини, який включає спеціалістів громадського здоров’я, науковців, організаторів вітчизняної системи охорони здоров’я, представники міжнародних організацій та волонтери, що включені до Міжвідомчої робочої групи, унормованої МОЗ України, намагається здійснити «прорив» у покращанні якості медичної допомоги.

Чергове розширене засідання Міжвідомчої робочої групи від 27.02.2020 присвячувалося плануванню подальшого  втілення інноваційних технологій з попередження ВІЛ та сифілісу у новонароджених.

Отримуємо інформацію - ВООЗ перед Україною ставить нове завдання на виклики сучасності у здоров'ї новонароджених.

А саме - тепер Україна має взяти на себе зобов'язання попередження уже трьох перинатальних інфекцій (від матері до дитини): ВІЛ, сифілісу та гепатиту Б.

З профілактикою вертикальної трансмісії ВІЛ більш упорядковано, окрім кадрової готовності в межах реформованої системи.

З профілактикою трансмісії від матері до дитини сифілісу набагато складніше у зв'язку із застарілою нормативною базою та розпорошенням «непідкорених» системі приватних клінік і, у зв'язку з чим, існує загроза якості медичних послуг, наслідки якої даються взнаки здоров'ю населення на десятки років.

З попередженням гепатиту Б у новонароджених ще складніше. Робота в акушерській службі унормована, проте вона потребує осучаснення, а сама ситуація потребує ретельного аналізу.

Тому конструктивна дискусія членів Міжвідомчої робочої групи призвела до наступного висновку: заявку на валідацію елімінації вертикальної трансмісії ВІЛ у новонароджених Україна подає на 2021 рік, сифілісу – на 2022, гепатиту Б – на 2023.

Так, це амбітні плани. Проте Міжвідомча робоча  група є на сьогодні активатором дій у цьому напрямку для практичних медичних спеціалістів шляхом удосконалення нормативної бази, підготовки кадрів та здійснення  моніторингу «Дорожніх карт з елімінації випадків передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та сифілісу в Україні», які схвалені рішенням Нацради України від 22 серпня 2019 року.

У роботі  Міжвідомчої робочої групи активну участь взяли співробітники НМАПО імені П.Л. Шупика: професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології Н. Жилка, зав. кафедри дерматовенерології професор О. Літус та професор цієї ж кафедри І. Свистунов.