Google search

7 лютого 2020 року працівники, інтерни, аспіранти, слухачі циклів спеціалізації та тематичного удосконалення кафедр педіатричного факультету НМАПО імені П.Л. Шупика, разом із співробітниками інших підрозділів Академії та лікарями-педіатрами з усієї країни, святкували День педіатричного факультету.

Основною ідеєю заходу було продемонструвати можливості кафедр на етапі реформування безперервної професійної освіти та безперервного професійного розвитку, вкотре відстояти позиції факультету, як лідера підготовки лікарів, що надають медичну допомогу дитячому населенню країни. Привітати педіатрів зі святом прийшли перший проректор Академії чл.-кор. НАМН України, професор Ю. Вдовиченко, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності професор Н. Савичук, проректор із лікувально-діагностичної роботи професор Р. Моісеєнко. 

До цього дня співробітники педіатричного факультету та фахівці Центру симуляційних методів навчання (ЦЕСИМЕН) підготували захід нового формату БПР – фахову школу, яка включала тематичні лекційні блоки, тренінги і майстер-класи. Кожний з учасників міг створити свій власний освітній маршрут, обравши із запропонованих заходів саме ті, які він вважає потрібними для вдосконалення знань.

У великій актовій залі Академії 350 учасників з усієї країні слухали клінічні лекції з питань догляду за новонародженими чл.-кор. НАМН України, професора Є. Шунько та її колег по кафедрі неонатології; вчилися вчасній діагностиці критичних вад серця у професора Н. Руденко, завідувача кафедри дитячої кардіології та кардіохіругії; дізнавалися, якою має бути тактика педіатра при відставанні дитини у рості у професора М. Маменко, декана педіатричного факультету. Окремий блок фахової школи був присвячений складному пацієнту в практиці педіатра: про проблеми обмеження життєдіяльності, первинні головні болі у дітей, прогресуючі кардіоміопатії - говорили співробітники кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації, яку очолює доцент В. Мартинюк; про складну патологію шлунково-кишкового тракту – кафедри дитячих і підліткових захворювань (завідувач – професор Г. Бекетова).

Найбільш поширені захворювання – вірусні та бактеріальні інфекцій верхніх дихальних шляхів, їх алергічні захворювання - навчали коректно лікувати співробітники кафедри дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії (завідувач кафедри професор А. Косаковський) та кафедри педіатрії №1 (професор О. Охотнікова). Що робити із пацієнтом ревматологічного профілю на ділянці дізналися від відомого ревматолога, професора кафедри педіатрії №1 О. Ошлянської, а із пацієнтом із ортопедичним проблемами – від заступника декана педіатричного факультету доцента кафедри дитячої хірургії В. Горелік.

Завершилася фахова школа майстер-класом «Вакцинація на практиці», який, як завжди, на високому рівні провели співробітники кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології на чолі з професором А. Волохою.

У цей час у ЦЕСИМЕН (в.о. завідувача доцент А. Ткаченко) у малих групах під керівництвом групи тренерів бажаючі мали можливість відпрацювати базові навички надання допомоги при серцево-легеневій недостатності, порушеннях прохідності дихальних шляхів, навчитися зупиняти кровотечі, та навіть попрацювати разом із І. Романкевич датчиком апарату УЗД, щоб навчитися їм користуватися в ургентних ситуаціях навіть при відсутності поруч фахівця відповідного профілю.

Співробітники кафедр педіатричного факультету також підготували власні тренінги та майстер-класи: із основ реанімації новонародженої дитини, ото-, рино- та фарингоскопії, неврологічного огляду дитини раннього віку, анафілаксії, аналізу та трактування ЕКГ.

Позитивні відгуки учасників у анкетах, які заповнювалися наприкінці заходу, та у соціальних мережах, наповнена до кінця робочого дня зала – найкраща оцінка спільних зусиль всіх співробітників педіатричного факультету. Сподіваємось, що День педіатричного факультету стане традицією в Академії.