Google search

18-19 жовтня 2018 року кафедра офтальмології спільно з ГО «Всеукраїнським альянсом  катарактальних і рефракційних хірургів» та ГО «Асоціацією дитячих офтальмологів та оптометристів України» провели науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Рефракційний пленер `18», яка присвячена 100 річчю заснування  Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика і проходила у Міжнародному конгрес-центрі, Український дім, м. Київ, Хрещатик 2.

У роботі заходу взяли участь понад 1436 лікарів офтальмологів, лікарів офтальмологів дитячих та оптометристів України, в тому числі фахівці офтальмологи з Швейцарії, Великобританії, Індії, Фінляндії, Латвії, Литви та Білорусії. Мета конференції – поширення новітніх знань та навичок з офтальмології і оптометрії.

Програма конференції включала сім пленарних засідань тематичних лекцій у двох залах на 700 та 200 слухачів; 14 тренінгів за різними напрямами офтальмології, які безперервно і паралельно проводилися в трьох змодельованих навчальних кімнатах та кожні дві години зміняли один одного протягом двох днів; 4 майстер–класи з елементами WETLAB і дистанційного навчання.

Завдяки впроваджені передових технологій, протягом конференції слухачі з усіх регіонів України мали можливість не тільки відвідати лекції та майстер-класи іноземних спеціалістів із Швейцарії (prof. Helmer Schweizer), Індії (prof. Arulmozhi Varman N.V), Фінляндії (prof. Kasperi Kankare), Білорусії (prof. Dravitzha L.V.) та Латвії (Solomatin A.I.), пряма трансляція усіх засідань, лекцій та тренінгів відбувалася on-line у виставковому центрі, а також в Internet на YouTube.

Окрема увага була приділена навчанню молодих українських вчених-офтальмологів, інтернів та оптометристів. Вони мали можливість опановувати навички підбору контактних лінз, роботи на сучасному лазерному обладнанні та внутрішньоочного введення препаратів на спеціально відведених тематичних майстер-класах, протягом яких були проведені жваві дискусії, розглянуті та обговорені клінічні приклади і складні випадки, надані відповіді на численні запитання. Перші в Україні майстер-класи «Жива оптометрія» за участю тематичних пацієнтів і одночасно 700 лікарів відбулися у першій і другий день заходу в Великому залі Міжнародного конгрес-центра.

В перший день науково-практичної конференції «Рефракційний пленер `18» було проведено урочисте відкриття спеціалізованої виставки діагностичного обладнання, апаратури, лазерної оптичної, оптико-електронної техніки, фармакологічної офтальмологічної продукції, окулярів та лінз в який прийняли участь понад 20 провідних закордонних та вітчизняних компаній, а також церемонія нагородження: відзнаки Архангела Рафаїла «За досягнуті успіхи у справі цілительства»; медалі імені  Н.І. Пільман «За досягнення в офтальмології» і першої та другої премії VІ конкурсу науково-дослідницьких робіт молодих науковців.

В рамках науково-практичної конференції «Рефракційний пленер `18» прочитано ряд показових лекцій: актову відео-лекцію «Мистецтво і офтальмологія» (завідувачем кафедри офтальмології, головою правління ГО «Асоціація дитячих офтальмологів та оптометристів України», професором Сергієм Риковим); «Рефракційна хірургія від минулого до сьогодення» (професором кафедри офтальмології Іриною Шаргородською, асистентом кафедри офтальмології Любов’ю Денисюк); «Інновації в терапії глаукоми» (професором кафедри офтальмології Оксаною Петренко); «Нові можливості контролю динаміки ДМН за допомогою ангіо-ОКТ після анти-VEGF-терапії» (асистентом кафедри офтальмології Святославом Суком).

Проведено два міждисциплінарні секційні засідання з нейроофтальмологами, ендокринологами – «Комплексний підхід до діагностики і лікування ендокринної орбітопатії» та дерматологами, онкологами – «Дерматоонкологія». Розглянуті питання: «Комплексний підхід до діагностики і лікування ендокринної орбітопатії», «Офтальмологічні аспекти ендокринної орбітопатії», «Офтальмологічні аспекти ендокринної орбітопатії», «Ургентна і планова декомпресія орбіт», «Рідкісні внутрішньоочні пухлини дитячого віку», «Немеланомний рак шкіри низького та високого ризику», «Персоналізований підхід до терапії базальноклітинних карцином високого ступеню ризику в периорбітальній зоні», «Пластичні операції на повіках» тощо.

Науково-практична конференція з міжнародною участю «Рефракційний пленер `18» стала ще одним доказом актуальності проблем аномалій рефракції, катаракти та глаукоми і, що найголовніше, усвідомлення українськими лікарями важливості ролі офтальмолога та оптометриста у лікуванні та профілактиці сліпоти від офтальмологічних захворювань.

В рамках науково-практичної конференції відбулася нарада опорної кафедри офтальмології та представників суміжних кафедр з питань вдосконалення програм підготовки спеціалістів офтальмологів, дитячих офтальмологів та оптометристів. Проведено засідання ЕПК НАМН та МОЗ України «Офтальмологія та тканинна терапія».

Учасниками зібрання було обговорено та прийнято проект резолюції конференції, обговорено розробку уніфікованих клінічних протоколів та настанов – «Косоокість», «Захворювання сухого ока», «Оптометрія»; заплановано проведення третьої науково-практичної конференції з міжнародною участю «Рефракційний пленер `19»  у наступному 2019 році.

Більшість делегатів та гостей науково-практичної конференції відзначили високий професійний та організаційний рівень її проведення.

Актова відео-лекція «Мистецтво і офтальмологія» (завідувача кафедри офтальмології, голови правління ГО «Асоціація дитячих офтальмологів та оптометристів України», професора Сергія Рикова) доступна за посиланням тут.

Матеріали та тези науково-практичної конференції з міжнародною участю «Рефракційний пленер `18» можна переглянути on-line в Internet за посиланням тут.

Звернення завідувача кафедри офтальмології НМАПО імені П.Л.Шупика, голови правління ГО «Асоціація дитячих офтальмологів та оптометристів України», професора Сергія Рикова до учасників конференції напередодні її відкриття доступне за посиланням 1 та посиланням 2

ПЕРШИЙ ДЕНЬ конференції. ВЕЛИКА ЗАЛА (відкриття) за посиланням тут.

ПЛЕНАРНИЙ ЗАЛ за посиланням тут.

АУДИТОРІЯ 1 (тренінги) за посиланням тут.

АУДИТОРІЯ 2 (тренінги) за посиланням тут.

АУДИТОРІЯ 3 (тренінги) за посиланням тут.

Програма науково-практичної конференції «Рефракційний пленер`18» за посиланням тут.