Google search

 
 

Відповідно до статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (Закон № 2136) призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Право призупинити дію трудового договору мають як працівник, так і роботодавець. У цьому разі трудові відносини фактично тривають, але:

- роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою;

- працівник тимчасово припиняє роботу за трудовим договором.

Призупинення — це не звільнення. Призупинення дії трудового договору не припиняє трудових відносин.

Мінекономіки 23 березня 2022 року на своєму сайті розмістило коментар до Закону № 2136. Мінекономіки зауважує, що головна умова, щоб призупинити дію трудового договору — абсолютна неможливість роботодавця надати роботу, а працівника — виконувати її.

Про призупинення дії трудового договору роботодавець і працівник за можливості повідомляють один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136). Оптимальний варіант:

- працівник повідомляє роботодавця заявою;

- роботодавець повідомляє працівника, коли ознайомлює з наказом.

Оформлення призупинення дії трудового договору

Як оформляти призупинення трудових відносин, залежить від того, хто його ініціює — працівник чи роботодавець. Щоб усунути правову невизначеність, Мінекономіки рекомендує сторонам трудового договору повідомляти одна одну про призупинення трудового договору письмово або в електронній формі та використовувати технічні засоби електронних комунікацій (коментар Мінекономіки до Закону № 2136 від 23.03.2022).

Ініціатор призупинення — працівник:

1) працівник подає до відділу кадрів заяву про призупинення дії трудового договору.

Роботодавець не може відмовити працівнику, оскільки Закон № 2136 не визначає, що дію трудового договору призупиняють за згодою роботодавця або за угодою сторін. Призупинити трудовий договір — суб’єктивне право сторін трудового договору під час війни.

Якщо працівник виїхав і не може подати заяву особисто, заява подається будь-яким доступним способом: електронною поштою, через вайбер, телеграм тощо.

2) на підставі заяви працівника відділ кадрів готує наказ про призупинення дії трудового договору. 

Ініціатор призупинення — роботодавець.

1) відділ кадрів готує наказ про призупинення дії трудового договору з працівником та реєструє наказ;

2) із наказом обов’язково необхідно ознайомити згаданих у ньому осіб, які на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку проставляють свої підписи та зазначають дату ознайомлення. Якщо працівники не можуть поставити підпис на наказі, наказ надсилається будь-яким доступним способом: на електронну пошту, через вайбер, телеграм тощо.

Щодо табелювання

Мінекономіки у своїх роз’ясненнях наголошує, що оскільки призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором, при призупиненні трудового договору роботодавець повинен продовжувати ведення обліку в частині визначення та фіксації сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо такого призупинення не було б.

Тобто, прізвища працівників не потрібно видаляти із табеля обліку використання робочого часу. Дні відсутності у зв’язку з призупиненням дії трудового договору можна табелювати кодом «І» — інші причини неявок та проставляти невідпрацьовані години відповідно до умов трудового договору.

Працівник отримає кошти за час призупинення після нашої перемоги. Верховна Рада поклала на державу, що здійснює військову агресію проти України, обов’язок відшкодувати в повному обсязі зарплату, гарантійні та компенсаційні виплати працівникам за час призупинення дії трудового договору (ч. 3 ст. 13 Закону № 2136).

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ)

Оскільки під час призупинення трудового договору виплата заробітної плати роботодавцем не буде здійснюватися, то відсутня база нарахування ЄСВ, а відповідно ЄСВ не сплачується.

При цьому роботодавець також повинен фіксувати розмір ЄСВ, який підлягав би виплаті із сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які б виплачувалися  працівникові, якщо такого призупинення трудового договору не було б.

Відшкодування цих платежів на час призупинення дії трудового договору також буде покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України. 

Отже, призупинення дії трудового договору — це гідна альтернатива відпустці без збереження заробітної плати, адже за час призупинення працівник отримає кошти після перемоги, а в разі відпустки за власний рахунок не отримає нічого. 

Юридичний відділ

04.04.2022

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також