Google search

 
 

Кафедра офтальмології НМАПО імені П. Л. Шупика на чолі із завідувачем, професором Сергієм Риковим, за підтримки ГО «Всеукраїнська асоціація «УКРОПТИКА», в межах Всесвітнього дня зору / WORLD SIGHT DAY та реалізації глобальної програми по боротьбі зі сліпотою «Зір 2020: Право на зір» Міжнародного агентства з профілактики сліпоти (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) і Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) 15 січня 2020 року, з 10:00 до 16:00, проводить комплексне діагностичне обстеження зору згідно світових стандартів діагностики на катаракту та запобігання сліпоти для співробітників Академії «СКРИНІНГ НА КАТАРАКТУ».

Місце проведення: вул. Дорогожицька, 9, м. Київ. Бібліотека Академії. 

КАТАРАКТА – хронічне захворювання, яке характеризується поступовою втратою зорових функцій, що призводить до повної і незворотної сліпоти, якщо вчасно не був встановлений діагноз і не призначено необхідне лікування.

Катаракта є однією з основних причин розвитку вторинної глаукоми.

Глаукому неможливо вилікувати, але можна попередити сліпоту від неї, якщо хвороба рано виявлена і хворий отримує кваліфіковане лікування.

Згідно світових протоколів лікування – хірургічне видалення катаракти залишається єдиним ефективним методом лікування для відновлення і підтримки зору. Крім того, на даний час також не існує методів профілактичного лікування вродженої чи набутої катаракти.

Факоемульсифікація є найкращим методом операції катаракти в розвиненому світі.

Успіх лікування залежить від своєчасного проведення оперативного втручання і суворого дотримання призначень та рекомендацій лікаря в післяопераційному періоді.

Для зменшення кількості сліпих, необхідний обов'язковий мінімум – огляд очей, вимірювання внутрішньоочного тиску і поля зору, обстеження рогівки, очного дна, стану сітківки та зорового нерва.

Важливо пам'ятати: про обов'язковий систематичний щорічний офтальмологічний скринінг всьому населенню віком понад 40 років і старше, вимірювання внутрішньоочного тиску, а також про необхідність регулярних профілактичних оглядів пацієнтів з групи ризику.

До факторів ризику по розвитку катаракти відносяться: вік, стать, спадковість, наявність ендокринної патології, особливо цукрового діабету, серцево-судинні захворювання, висока короткозорість, підвищений внутрішньоочний тиск, вплив ультрафіолету та радіаційного опромінювання, вживання стероїдів та інші.

Читайте також