Google search

 
 

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 скасована постанова від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», а розпорядженням № 1047-р цього ж дня скасований наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Оскільки зазначеними нормативно-правовими актами були встановлені обмеження стосовно роботи за сумісництвом керівників державних підприємств, установ і організацій, їхніх заступників та керівників структурних підрозділів, то скасування зазначених документів знімає ці обмеження.

Відповідно до ст. 21 КЗпП України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Крім того, Мінекономіки у своєму листі від 20.01.2023 № 4706-05/2663-07 зазначає, що законодавством про працю на разі прямо не передбачено обмежень на роботу за сумісництвом працівників, в тому числі, керівників закладів освіти, їх заступників, завідувачів господарств, керівників структурних підрозділів.

При укладенні трудового договору за сумісництвом необхідно враховувати норму статті 102-1 КЗпП України про те, що сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тобто при укладенні трудового за сумісництвом працівнику необхідно встановити графік роботи, який є поза робочими часом за основним місцем роботи. І у табелі обліку робочого часу необхідно це відобразити.

Отже, керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники та керівники структурних підрозділів мають право на роботу за сумісництвом у будь-якій сфері, з урахуванням обмежень, визначених  Законом України «Про запобігання корупції».

Відділ юридичного

та правового забезпечення

03.05.2023

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 49.5% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також