Google search

Сьогодні у світі виник спалах коронавірусної інфекції – вірусного антропонозного захворювання з групи гострих респіраторних вірусних інфекцій, яке зустрічається в усі сезони року та характеризується ураженням верхніх відділів респіраторного тракту та незначно вираженою інтоксикацією із доброякісним прогнозом за винятком особливих варіантів – тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS, ТГРС), близькосхідного коронавірусного респіраторного синдрому та коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19), спалах якої йде з пандемічним поширенням з 2019 р. (вперше виявлена у людини в грудні 2019 р. в місті УханьЦентральний Китай).

Пандемію цієї хвороби Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров'я та внесла заходи з боротьби проти неї до тимчасових рекомендацій згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року. Щоб уникнути стигматизації, пов'язаної з географічним регіоном, де виникли перші випадки захворювання, а також з расовою приналежністю чи певною етнічною групою, ВООЗ затвердила офіційну назву захворювання, як «коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)».

27.11.2020 р., згідно статистичних даних, кількість інфікованих COVID-19 в світі становить  61 325 450 осіб, а кількість жертв –  1 438 037 (2,3%), видужали - 42 405 7256 (9,2%), наразі хворіють -17 481 688 (28,5%). Сьогодні у понад 124 країнах усі навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання, що вплинуло на понад 1,2 млрд студентів.

Колектив Інституту сімейної медицини здійснює активну роботу щодо поєднання освіти, науки, медичної практики й інновацій, забезпечення інтеграції до міжнародного науково-освітнього простору та проведення необхідних підготовчих заходів для отримання НМАПО імені П. Л. Шупика статусу дослідницького університету.

В умовах коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19), спалах якої йде з пандемічним поширенням, науково-педагогічні працівники кафедр Інституту сімейної медицини під час занять, в рамках дистанційного навчання та участі в лікуванні хворих протягом 2020 р., постійно акцентують увагу слухачів, лікарів-інтернів на проблемі COVID-19, яка хвилює всіх мешканців нашої планети. Науково-педагогічні працівники (далі – НПП) Інституту сімейної медицини в on-line форматі проводять лекції, семінарські заняття, беруть участь у міжнародних конференціях, семінарах, круглих столах, виступають в телевізійних та радіо програмах, дають інтерв’ю в ЗМІ, публікують наукові статті та тези з проблематики COVID-19.

Нещодавно, 29 - 30.10.2020 р., Інститут сімейної медицини в on-line форматі провів науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні», в якому взяли участь НПП з усіх кафедр інституту (О. Шекера, О. Дуда, Л. Хіміон, Л. Матюха, В. Ткаченко, Н. Свиридова, Г. Чуприна, Н. Ханенко, Н. Іскра, Т. Куріліна, С. Сімонов, А. Вега, І. Манжелєєва, А. Волосовець, І. Зозуля, В. Мішиєв, Б. Михайлов, Є. Гриневич, В. Омелянович, Я. Бікшаєва, А. Карачевський, І. Семенова, С. Макаренко, І. Кузнецов, С. Данилюк, Н. Кіча, Г. Гаврилюк, Б. Маньковський, О. Орлик, Я. Фелештинський, Л. Стаднюк, Д. Морєва, А. Царенко, В. Чайковська, О. Брацюн, З. Максимова).

7.11.2020 р. професор О. Шекера взяв участь в on-line-семінарі «Сучасна лікарська практика в медицині дитини, що базується на доказах», а також взяв участь International Pathology Day 2020. Virtual Conference. Infection through the lens of COVID-19 with an international viewpoint. 11 November 2020 10.30-14.35 (GMT). The Royal College of Pathologists. London, Great Britain - Kyiv, Ukraine.

10.11.2020 р,. професор О. Шекера дав інтерв’ю газеті «Ваше здоров’я» на тему: «Чому первинна ланка не стала форпостом у боротьбі з пандемією?».

 

Нещодавно професор О. Дуда взяв участь у круглому столі в програмі «Здоров’я суспільства». Тільки за останній місяць професор О. Дуда, та його колеги (кафедра інфекційних хвороб), взяли участь у багатьох заходах, а саме: у науково-практичному семінарі «Раціональні підходи до інтегративної фармакотерапії поліморбідних пацієнтів – від теорії до клінічної практики» в on-line форматі з інтернет-трансляцією наживо у м. Харкові (21.11.2020 р.), у конференції для лікарів  «Інфекційний контроль. Від вакцинації до лікування»  (27.11.2020 р.), окрім того постійно здійснюється дистанційне навчання лікарів-інтернів та слухачів Академії, а також консультації та лікування хворих з коронавірусною хворобою (COVID-19).

Значну роботу протягом 2020 р. проводять НПП кафедри паліативної та хоспісної медицини. За цей час було проведено 8 циклів ТУ у яких зверталася увага на профілактику та попередження захворюваності на COVID-19. Необхідно відмітити, що у листопаді 2020 р. було проведено 2 цикли ТУ: «Організація та надання паліативної і хоспісної допомоги хворим та членам їх сімей в амбулаторних та стаціонарних умовах» (29.10 - 11.11.2020 р.) та цикл ТУ «Організація та надання паліативної і хоспісної допомоги хворим та членам їх сімей в амбулаторних та стаціонарних умовах» (12.11 - 25.11.2020 р.). Куратор циклів старший викладач О. Толстих.

Варто також відзначити співробітників кафедри сімейної медицини професорів Л. Хіміон та В. Ткаченко, за участю яких розроблено міжкафедральну навчальну програму ТУ щодо коронавірусної хвороби. Окрім того, професором Л. Хіміон опубліковано статтю в журналі «Сімейна медицина»  «Коронавірусна хвороба: новий виклик людству і відомі підходи до лікування».

З цікавою доповіддю «Гендерні впливи пандемії COVID 19» виступила в науково-практичній конференції з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні», яка відбулась 29 - 30 жовтня 2020 р., професор В. Ткаченко.

Важливо відмітити співробітників кафедри фтизіатрії та пульмонології, які постійно займаються лікувальною роботою: проводять консультації профільних хворих в Інституті фтизіатрії та пульмонології НАМН України, а також виступили з доповідями у 5 конференціях під час яких приділили значну увагу проблемам лікування та профілактики  СOVID-19 та суміжних патологій. Одночасно, у 2020 р. НПП кафедри проведено 20 циклів ТУ, так у листопаді 2020 р. професор С. Зайков провів цикл ТУ «Ведення пацієнта з респіраторною алергопатологією» (16.11 - 27.11.2020).

Виступи на круглих столах у програмі: «Здоров’я суспільства» (Н. Гріцова, Л. Хіміон).

 

Виступ на конференції (В. Ткаченко) 

Значну роботу здійснюють НПП кафедри діабетології, які у 2020 р. провели 7 циклів ТУ у яких зверталася увага на профілактику та попередження захворюваності на COVID-19. Так, у жовтні - листопаді 2020 р. НПП кафедри діабетології було проведено 2 цикли ТУ «Сучасні алгоритми скринінгу та лікування ЦД 2-го типу на етапі первинної медичної допомоги» куратор Ю. Сахарова (19.10 - 02.11.2020) та «Інсулінотерапія ЦД 1 та 2 типів в різних клінічних ситуаціях» куратор А. Гарницька (23.11 - 7.12.2020).

Необхідно відмітити співробітників кафедри діабетології Б. Маньковського, О. Орлик та І. Кондрацьку, які в жовтні - листопаді 2020 р. взяли участь у різних конференціях, які проходили в on-line форматі та виступили за різною тематикою, а саме: «Поліфеноли - як профілактика короновірусної пневмонії», «Дієтологічний супровід ендокринних пацієнтів. Роль харчування в профілактиці захворювань в період пандемії» та «Як жити з діабетом в карантин?» відповідно.

 

Виступи на круглих столах у програмі: «Здоров’я суспільства» (В. Ткаченко, Б. Маньковський). 

Значну роботу здійснюють НПП кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги, які у листопаді 2020 р. провели два цикли ТУ: «Мультидисциплінарні аспекти роботи лікаря при наданні первинної медичної допомоги (30.10 - 13.11.2020) та «Невідкладна допомога в амбулаторній практиці» (23.11 - 07.12.2020). У кожній 2-тижневій програмі ТУ були передбачені, за додатковою програмою, питання імунопрофілактики та ведення пацієнтів з інфекційним захворюванням, у т. ч. обговорювалися питання пандемії СОVID 19.

У листопаді 2020 р. на кафедрі було прочитано 2 позапланові лекції на тему: «СОVID-19» для лікарів-інтернів І року навчання та циклу СП, де обговорювались питання патогенезу, інфекційного контролю, медико-технологічних документів щодо раннього виявлення та ведення пацієнтів на рівні первинної медичної допомоги.

 

Доцент Т. Титова бере мазок у пацієнтки з підозрою на КОВІД

Виступи на круглих столах в програмі: «Здоров’я суспільства» (Т. Марушко, Л. Матюха).

Асистент кафедри к. мед. н. Н. Кухарська ДКЛ №4 

Сьогодні НПП кафедри педіатрії-2 постійно займаються лікувальною роботою: проводять консультації профільних хворих у КНП «КМДКЛ №1», здійснюють в on-line форматі консультації хворих із орфанними, хронічними захворюваннями, які хворіють одночасно COVID-19 (для оптимізації лікування та корекції лікування основного захворювання). У 2020 р. НПП кафедри проведено 5 циклів ТУ, де зверталась увага на профілактику та попередження захворюваності на COVID-19. Співробітники кафедри виступили з доповідями у 5 конференціях під час яких приділяли увагу питанням лікування та профілактики  СOVID-19 та суміжних патологій.

 

Протягом листопада 2020 р. на кафедрі медицини катастроф та ВМП Н. Іскра провела два циклу ТУ за темами: «Екстрена медична допомога постраждалим при надзвичайних ситуаціях, яка відповідає міжнародним програмам (розширена підтримка життя ALS: ACLS, APLS, ATLS)» ( 01.11 - 16.11.2020) та «Надання екстреної медичної допомоги відповідно до протоколів базової (BLS ) та розширеної (ALS ) підтримки життя за умов надзвичайних ситуацій та бойових дій» (19.11 – 30.11.2020 р.). Окрім того, Н. Іскра взяла участь у науково-практичній конференції з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні».  Під час конференції та занять значна увага зверталася на профілактику та попередження захворюваності на COVID-19.

Виступи на круглих столах в програмі: «Здоров’я суспільства» (Г. Чуприна, Є. Труфанов).

Не можна не відмітити співробітників кафедри неврології та рефлексотерапії, де у листопаді 2020 р. під час циклу «Спеціалізації з рефлексотерапії»  (01.09. – 02.12.2020 р.) та ТУ з рефлексотерапії Г. Чуприна постійно наголошував на принципах складання акупунктурних рецептів з метою профілактики ускладнень COVID-19. Окрім того, НПП опублікували наукові статті та виступили під час міжнародних конференцій. Важливо звернути увагу й на те, що у Школі невролога було здійснено 6 доповідей в яких обговорювалися неврологічні симптоми у пацієнтів з COVID-19.

Олег Шекера  та Антон Волосовець, 16 Національний конгрес невідкладної допомоги

Олег Шекера  та Антон Волосовець, 16 Національний конгрес невідкладної допомогиЗначну роботу здійснюють НПП кафедри медицини невідкладних станів, які у 2020 р. виступили з доповідями в 17 конференціях під час яких приділяли значну увагу питанням лікуванням та профілактики  СOVID-19 та суміжних патологій, а також особливостям проведення навчального процесу в умовах пандемії СOVID-19.

За цим напрямком, кафедра працює і сьогодні, так у листопаді 2020 р. О. Іващенко провів 2 виїзні цикли ТУ: «Вибрані питання медицини невідкладних станів» (02.11 - 16.11.2020) та «Сучасні принципи надання  медичної допомоги при невідкладних станах» (18.11 - 01.12.2020) з 14-ти ТУ за рік, де зверталась увага на профілактику та попередження захворюваності на COVID-19.

Важливо також відмітити, що у жовтні - листопаді 2020 р. НПП кафедри терапії та геріатрії було проведено цикл ТУ «Основи геріатричних знань» (05.10 - 20.10.2020), під час якого зверталася увага на профілактику та попередження захворюваності на COVID-19. Окрім того, питання профілактики COVID-19 постійно розглядаються на циклах «Інтернатура з внутрішніх хвороб»,  1 рік навчання, 34 особи, та розглядались на циклі «Стажування з терапії» (12.10 - 11.11.20.2020).

Не можна не відмітити і те, що кафедра терапії та геріатрії є одним із розробників міжкафедральної програми циклу ТУ  «Мультидисциплінарний підхід до діагностики, лікування та профілактики коронавірусної хвороби» (COVID-19) разом з кафедрами інфекційних хвороб, анестезіології та інтенсивної терапії, кардіології та радіології НМАПО (від 11.11.2020 р. протокол № 9).

Поруч із вищезазначеним, у листопаді 2020 р. НПП кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології В. Мішиєв виступив  у ЗМІ, а В. Михайлов та В. Омелянович з доповідями з приводу короновірусної хвороби під час конференцій.

Наостанок, необхідно відзначити, що дистанційне навчання з приводу профілактики та попередження захворюваності на COVID-19 буде корисне як медичним працівникам, так і всім охочим, щоб дізнатися більше про новітні медичні практики та методи психосоціального супроводу пацієнтів. 

Запрошуємо всіх більш детально ознайомитись з тематикою циклів тематичного удосконалення, спеціалізації та звертатися в НМАПО імені П. Л. Шупика щодо підвищення своєї кваліфікації на кафедрах Інституту сімейної медицини в рамках безперервного професійного розвитку лікарів різних спеціальностей.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 69.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 68% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 69% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу