Google search

25 вересня 2020 р. в рамках Міжнародного конгресу з лабораторної медицини співробітниками кафедри медичної та лабораторної генетики НМАПО імені П. Л. Шупика було проведено два Майстер-класи за темами: «Особливості постаналітичного етапу цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних досліджень.

Можливі помилки та шляхи запобігання їх виникнення» та «Мультидисциплінарні аспекти діагностики спадкової тромбофілії в клінічній практиці». На майстер-класах були присутні лікарі-лаборанти-генетики, біологи, ембріологи, лікарі з державних та приватних установ м. Києва.

На першому Майстер-класі «Особливості постаналітичного етапу цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних досліджень. Можливі помилки та шляхи запобігання їх виникнення» виступили:

Доцент кафедри медичної та лабораторної генетики НМАПО імені  П.  Л.  Шупика, к.б.н. О. Євсеєнкова з доповіддю «Оформлення результатів цитогенетичного та/або молекулярно-цитогенетичного методів дослідження. Основні вимоги та можливі помилки», яка була присвячена сучасним вимогам до оформлення висновку за результатами цитогенетичного та/або молекулярно-цитогенетичного аналізу, правилам зберігання матеріалів дослідження, хромосомних препаратів та нотаток, що стосуються проведеного дослідження.

Завідувач молекулярно-цитогенетичної лабораторії ТОВ «Ісіда-IVF», к.б.н. А. Бровко у своїй доповіді «Особливості інтерпретації результатів хромосомного аналізу. Складнощі та шляхи їх вирішення» обговорив з присутніми існуючі проблеми та найбільш поширені помилки, що виникають у спеціаліста під час інтерпретації результатів цитогенетичного та/або молекулярно-цитогенетичного дослідження і можливі дії щодо їх вирішення.

Особливу увагу слухачів привернула доповідь завідувачки кафедри медичної та лабораторної генетики НМАПО імені П. Л. Шупика, чл.-кор. НАМН України Н. Горовенко «Проведення постаналітичного етапу цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних досліджень – помилки та шляхи запобігання їх виникненню». Наталія Григорівна у своїй доповіді провела ґрунтовний аналіз основних помилок, що зустрічаються на постаналітичному етапі проведення цитогенетичного та/або молекулярно-цитогенетичного дослідження та окреслила алгоритм їх запобігання та підкреслила особливу роль тісної взаємодії і співпраці між лікарями-генетиками та лаборантами-генетиками у вирішенні питання забезпечення якості проведення постаналітичного етапу лабораторного дослідження.

На другому майстер-класі «Мультидисциплінарні аспекти діагностики спадкової тромбофілії в клінічній практиці» виступили:

чл.-кор. НАМН України Н. Горовенко. У своїй доповіді, яка викликала значний інтерес аудиторії, «Принципи лабораторної діагностики спадкової тромбофілії» описала головні діагностичні критерії спадкової тромбофілій, перерахувала всі сучасні методики її діагностики, а також вказала на особливу доцільність обстеження пацієнтів в даному напрямку для профілактики тромбофілічних розладів та ускладнень при різноманітних патологічних станах, які можуть бути викликані спадковою обтяженістю. Наталія Григорівна вказала на необхідність виявлення спадкових відхилень системи гемостазу шляхом проведення молекулярно-генетичних досліджень та подальшого консультування.

Біолог молекулярно-генетичної лабораторії ДЗ «Референс-центр з молекулярної діагностики МОЗ України» Н. Медведєва виступила з доповіддю «Місце спадкової тромбофілії в практиці сімейного лікаря, особливості виявлення». Слухачі отримали вичерпну інформацію про стани та причини спадкової тромбофілії, їх діагностичне значення у роботі сімейного лікаря. Доповідач описала молекулярно-генетичні дослідження, які доцільно проводити з метою виявлення станів, асоційованих зі спадковим порушенням гемостазу.

Директор ДЗ «Референс-центр з молекулярної діагностики МОЗ України», к.мед.н. З. Россоха, яка своєю доповіддю «Діагностика спадкової тромбофілії на етапі надання спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги» викликала особливу увагу та зацікавленість всіх присутніх. Зоя Іванівна детально описала можливості діагностики спадкової тромбофілій в сучасних умовах, особливий наголос поставивши на важливості своєчасного і правильного виявлення гемостатичних розладів та доцільності спеціалізованого компетентного медико-генетичного консультування та допомоги.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 73.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 74% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 73% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу