Google search

Ось вже четвертий рік поспіль кафедра терапевтичної стоматології ІС НМАПО імені П. Л. Шупика приєднується до Європейської федерації пародонтології (EFP) і проводить 12 травня, одночасно з колегами - лікарями-стоматологами 40 країн світу, День здорових ясен. Не став винятком і 2020 рік.

Тільки усі акції, в зв'язку з пандемією COVID-19, проходили в режимі онлайн.

Гасло Дня здорових ясен: «Скажи НІ кровоточивості ясен!». Основною метою було підвищити обізнаність громадськості про важливість виявлення кровоточивих ясен, як головної ознаки захворювань пародонту, що вимагає негайної консультації стоматолога. Мільйони людей повинні знати, про те що кровоточивість ясен не є нормою і це вже патологія, яка впливає на здоров'я ротової порожнини і може привести до втрати зубів, проблем з вимовою і функцією жування, а також може поставити під загрозу загальний стан здоров'я і якість життя.

У межах програми заходів, присвячених Дню здорових ясен в Україні, проф. Г. Білоклицькою був проведений безкоштовний вебінар на тему: «Протокол обстеження і лікування хворих із захворюваннями пародонту. Можливі ризики роботи для лікаря-стоматолога в сучасних умовах». Для участі у вебінарі зареєструвалося понад 600 лікарів з України, Білорусії, Росії, Грузії та Узбекистану.

У вебінарі були представлені: розгорнутий протокол об'єктивного обстеження хворого із захворюваннями тканин пародонта з акцентом на нові умови роботи лікаря-стоматолога в умовах пандемії COVID-19; алгоритм комплексного підходу до лікування захворювань пародонту, показана необхідність міждисциплінарної взаємодії лікарів різної спеціалізації, необхідність аналізу стану коморбідності у пацієнтів різного віку, а також можливості генетичних досліджень, що дозволяють сформувати групи ризику на етапі «передхвороби» і запобігти розвитку патологічного процесу в тканинах пародонта. Показано наявність певних ризиків для лікаря-стоматолога при роботі в умовах пандемії COVID -19, обговорені можливості їх профілактики з використанням засобів індивідуального захисту. Розглянуто алгоритм роботи лікаря-стоматолога на пародонтологічному прийомі в умовах пандемії
COVID-19.