Google search

В умовах пандемії корановірусної інфекції (COVID-19) та стрімкого поширення її серед українського населення, питання кадрової підготовки лікарів акушерів-гінекологів щодо організації медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим з коронавірусною інфекцією є надзвичайно актуальним.

Насьогодні відомо, що досвід надання медичної допомоги таким пацієнтам у наших спеціалістів майже відсутній, хоча маємо негативні наслідки у породіллі. Тому досвід спеціалістів у цьому напрямку країн, які зіштовхнулись з (COVID-19) раніше нас, необхідно не лише обговорювати у процесі післядипломної освіти, а й застосовувати як на рівні профілактики, так і на рівні діагностики та лікування.

Наприклад, за результатами аналізу спостереженнь перебігу вагітності та пологів у 41 вагітної в Китайській народній республіці, стало відомо, що у вагітних на тлі коронавірусної інфекції; може спричинюватись завмерла вагітність та передчасні пологи, а значить - проблеми здоров'я недоношеної дитини; частіше виникають причини оперативного розродження – шляхом кесаревого розтину. Тобто така інформація є приводом для того, щоб нашим слухачам лікарям акушерам-гінекологам, сімейним лікарям, неонатологам - бути більш уважними і одночасно з етіотропною патологією застосовувати відомі нам акушерські технології щодо профілактики самовільних викиднів та передчасних пологів.

Кафедра акушерства, гінекології та перинатології, зокрема професор Надія Жилка,  включає до своїх навчальних матеріалів оперативні дані щодо організації у разі потреби медичної допомоги вагітним з COVID-19.

До навчальних матеріалів включені дані настанови Сполученого Королівства «Коронавірусна інфекція під час вагітності», розробленій на підставі поєднання наукових доказів незалежної практики та рекомендацій експертів, де також включені питання щодо ведення в пологовій залі новонароджених з новою коронарірусною інфекцією (COVID-19) https://drive.google.com/file/d/1NhQsEXIu9n9rpHjUTklXytTatFD7G9cq/view).

Використовуються також матеріали ISUOG «Временное руководство по новой коронавирусной инфекции 2019 г. во время беременности и в послеродовом периоде: информация для специалистов в области здравоохранения» (https://extempore.info/component/content/article/9-joornal/2000-isuog-vremennoe-rukovodstvo-po-novoj-koronavirusnoj-infektsii-2019-g-vo-vremya-beremennosti-i-v-poslerodovom-periode-informatsiya-dlya-spetsialistov-v-oblasti-zdravookhraneniya.html?Itemid=141).

До інформації колег викладачів НМАПО імені П.Л. Шупика наявна інформація, що під час пандемії (COVID-19) всесвітня наукова бібліотека Кохрейна відкрита безоплатно для використання в науковій роботі.

Вітчизняним нормативним докуметом, де зазначена медична допомога вагітним з коронавірусної інфекцією, також слугує наказ МОЗ України від 02.04.2020 №762, яким затверджений протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Під час карантину ці матеріали надаються слухачам за допомогою різних видів дистанційного навчання: презентації он-лайн, відеопрезентації на платформі «SKYPE», надання інформаційних матеріалів в груповому обговоренні на платформі    «Viber».