Google search

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема, гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини.

Вперше спалах коронавірусної інфекції COVID-19 був зареєстрований 31.12.2019 р. в м. Ухань, Китай.

Але, станом на 04.03.2020 р. вже на території 34 країн Європейського регіону ВООЗ зареєстровано 3365 випадків, в тому числі і в Україні – 1 випадок.  Абсолютна більшість випадків приходиться на Італію  - 2502 хворих на COVID-19.  Дані постійно оновлюються, і, нажаль, список країн, в яких вперше зареєстровано хворих на COVID-19 розширюється. Інтерактивна карта з відображенням географії поширення коронавірусної інфекції  COVID-19  та кумулятивної кількості випадків захворювання, а також летальних наслідків та осіб, що одужали розміщена за посиланням: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 .

Основні нормативні документи Міністерства охорони здоров’я України, якими керуються заклади охорони здоров'я:

  1. Наказ МОЗ України від 24.01.2020 р. № 185 «Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай).
  2. Наказ МОЗ України від 25.02.2020 р. № 552 «Коронавірусна інфекція 2019 (COVID-19). Стандарти медичної допомоги».

Інкубаційний період захворювання складає від 2 до 14 діб.

Важливо знати, що вірус НЕ циркулює в повітрі (краплі, які людина видихає під час чхання або кашлю містять вірус), а поза організмом людини - на різних поверхнях зберігає інфектогенність (заразність) не більше 3 годин. Тому, основними заходами для захисту від коронавірусної інфекції є:

  1. Уникати тісного контакту з тими, хто має симптоми ГРВІ (відстань менше, ніж 1 метр).
  2. Часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфекційними засобами.
  3. Не торкатись обличчя (очі, ніс, рот) немитими руками.
  4. Дотримуватись заходів респіраторної гігієни (під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викинути серветку та вимити руки).
  5. Дезинфікувати поверхні, ручки дверей і т.п.
  6. Дбати про себе: збалансовано харчуйтесь, пити достатню кількість рідини, дотримуватись режиму сну, провітрювати та зволожувати приміщення (не бійтеся – вірус НЕ здатен переміщуватись на далекі відстані!).
  7. Не споживати сирі чи недостатньо термічно оброблені продукти тваринного походження.

Специфічних клінічних ознак, які б допомогли одразу запідозрити у пацієнта коронавірусну інфекцію COVID-19  не існує. А тому, необхідно звертати увагу на наступні симптоми, що типові і для інших ГРВІ: гарячку, головний біль, сухий кашель, утруднене дихання, іноді – біль в горлі, діарея або кон'юнктивіт. У більшості людей                  (> 80%) хвороба перебігає у вигляді легкого або середньо-тяжкого ступеню тяжкості.  Особливо вразливою групою є люди похилого віку та із супутньою хронічною патологією (захворювання легенів, серця, ниркова недостатність, імуноскомпроментовані стани, автоімунна патологія та ін. ).

Що робити, якщо з'явились симптоми, схожі на коронавірусні інфекцію COVID-19:

  1. Сповістіть свого сімейного лікаря (зателефонуйте, напишіть повідомлення у месенджері, тобто особистий візит – не є обов’язковим!!!), який буде діяти за певним алгоритмом.
  2. Якщо немає «свого» сімейного лікаря, МОЗ України радить звертатись на гарячу лінію Національної служби здоров’я України (номер 1677), де нададуть рекомендації щодо подальших дій.

Особи, підозрювані щодо інфікування SARS – CoV-2 перевіряються шляхом лабораторного тестування.

На сьогодні не існує специфічного противірусного лікування від COVID-19, тому проводиться  патогенетична терапія.

Специфічної профілактики також не існує, а тому важливо слідувати рекомендаціям щодо неспецифічного захисту себе та оточуючих від COVID-19.  

Також до вашої уваги рекомендації щодо профілактики інфікування та поширення коронавірусу та алгоритм дії для лікарів у разі виявлення осіб, які відповідають випадку COVID – 19 за посиланням

Під час засідання вченої ради Академії 11 березня 2020 р. були презентовані доповіді професора Олександра Дуди, професора Ірини Дзюблик та професора Олега Лоскутова, щодо ситуації з короновірусною інфекцією (COVID-19) в світі. Ви зможете ознайомитися тут:  https://www.nuozu.edu.ua/n/m/5963-na-zasidanni-vchenoi-rady-akademii-buly-obhovoreni-pytannia-shchodo-pandemii-covid-19