Google search

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України цукровий діабет був сьомою провідною причиною смерті у світі у 2016 році, а поширеність діабету в Україні збільшилася за останніх 10 років на половину. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.

10-річний ризик серцево-судинної події у пацієнтів з цукровим діабетом становить 5 - 10 %, а при ураженні органів-мішеней є дуже високим (>10%). Діагностика та лікування різноманітної патології при супутньому цукровому діабеті може бути ускладнена атиповим перебігом, що вимагає від лікарів додаткових уваги та знань.

Саме тому під час Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «YOUNG SCIENCE 2.0», яка проходила 19 лютого у м. Київ на базі НМАПО імені П. Л. Шупика, велика кількість доповідей була присвячена проблемам пацієнтів з цукровим діабетом та метаболічним синдромом. Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика під керівництвом професора Олега Лоскутова уже тривай час займається проблематикою коморбідної патології, зокрема, при цукровому діабеті. Тому доповідь аспірантки кафедри Мар’яни Болюк, що була присвячена особливостям больового синдрому у пацієнтів з цукровим діабетом та інфарктом міокарда (науковий керівник – д. мед. н. професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Олександр Галушко), викликала жвавий інтерес учасників конференції та була нагороджена дипломом ІІ ступеня.

Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії планує й надалі залучати молодих вчених (аспірантів, клінічних ординаторів, інтернів) до науково-дослідницької діяльності та участі в наукових форумах в Україні та за її межами.