Google search

12 лютого 2020 р. відбулись на парламентські слухання за темою: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Учасники слухань – народні депутати, представники Національної академії медичних наук, науковці, керівники онкологічних диспансерів, медичні сестри, представники медичних та пацієнтських організацій - обговорили нагальні проблеми боротьби із захворюваністю та смертністю населення України внаслідок злоякісних новоутворень та напрацювали низку рекомендацій з удосконалення державної політики щодо боротьби з цими захворюваннями.

Завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика професор Лариса Матюха виступила з доповіддю на тему: «Рання діагностика онкологічних захворювань на первинній ланці охорони здоров’я».

У своїй доповіді професор Матюха визначила проблеми та ризики участі сімейних лікарів в профілактиці і ранній діагностиці онкозахворювань через призму фінансування. Були надані пропозиції щодо раннього виявлення онкопатології на рівні первинної медичної допомоги; запровадження доказового скринінгу; зміни кадрової політики; підходів до додипломного навчання; введення акцизу на тютюнові вироби і скерування коштів в систему охорони здоров’я; введення електронної системи охорони здоров’я, яка зменшить бюрократизацію та покращить об’єктивну оцінку роботи як лікаря, так і закладу первинної медичної допомоги.

Лариса Матюха зупинилась також на питаннях паліативної допомоги, яку 90% пацієнтів отримують вдома під опікою сімейного лікаря та медсестри. Звернула увагу на наявність складного документообігу, браку аптек з ліцензією на роботу з наркотичними засобами, недостатність або відсутність фінансування з місцевого бюджету. Запропонувала перевести виписку рецептів (ф3) у функціонал МІС або іншої системи і передати в адміністрування та фінансування Національної служби здоров’я України, що зменшить паперовий документообіг, збільшить прозорість та покращить контроль, і що надважливо, – зробить доступнішим знеболення пацієнтів з хронічним больовим синдромом.