Google search

19 - 24 жовтня 2018 року в Чикаго відбувся традиційний конгрес Американського коледжу ревматологів (ACR) та Асоціації інших спеціалістів в ревматології (ARHP), який є одним із найбільших світових форумів ревматологів, пацієнтів, генетиків, патофізіологів, реабілітологів, медичних сестер та інших спеціалістів, які задіяні в мультипрофесійних командах, що працюють в ревматології.

Конгрес прийняв в цьому році більше 10 000 учасників із 100 країн світу – як практикуючих лікарів, так і науковців, викладачів, студентів та молодих дослідників. У цьому заході НМАПО імені П. Л. Шупика була представлена завідувачем кафедри сімейної медицини Інституту сімейної медицини професором Людмилою Хіміон.

Робота конгресу проходила щодня в напруженому темпі одночасно в десятках залів та кімнат для засідань; більше 1000 відібраних організаційним комітетом тез були розміщені у виставкових залах для повсякчасного доступу учасників, щодня по окремим темам проводились організовані огляди надісланих робіт, під час яких зацікавлені делегати могли поспілкуватись персонально із авторами, обговорити у фокус-групах актуальні питання ревматологічної науки і практики. Окрема зала відводилась для представників фармакологічних компаній, видавництв, професійних медичних та пацієнтських асоціацій, де із застосуванням найсучасніших інформаційних технологій можна було ознайомитись із новими лікарськими препаратами, результатами нещодавніх клінічних та експериментальних досліджень, прослухати онлайн-лекцію чи переглянути навчальний фільм.

Враховуючи широту інтересів учасників заходу програма Конгресу включала заходи за різними напрямками: навчання базовим питанням (імунології, ревматології, проведення досліджень); майстер класи, в тому числі, для оволодіння практичними навиками, які проводились провідними спеціалістами (зустріч з професіоналом); безперервний професійний розвиток (семінари із включенням інтерактивного оцінювання слухачів та видачею сертифікатів із кредитами безперервного навчання); засідання робочих груп; засідання по окремим нозологіям; засідання по огляду і обговоренню прийнятих оргкомітетом тез.

Таким чином кожен учасник конгресу, від студента до професора мав змогу обрати і одержати необхідну, цікаву і нову інформацію з питань ревматології. Серед багатьох дуже цікавих і корисних новин ревматології, які прозвучали на конгресі, хочеться відмітити значний інтерес, який проявляють науковці до ролі мікроорганізмів кишечнику в розвитку імунозалежних захворювань, в тому числі – цукрового діабету, бронхіальної астми і навіть ожиріння. Представлено нові дані щодо етіопатогенезу системного червоного вовчаку, запропоновано виділяти принципово нові форми цього захворювання (неповний СЧВ, до клінічний СЧВ), нові класифікаційні критерії системних васкулітів; висвітлено нові дані щодо лікування остоартрозу, псоріатичного артриту, анкілозивного спондилоартриту, які будуть використані у науково-педагогічному процесі кафедри та інституту.