Google search

23 жовтня у стінах Міністерства охорони здоров’я України відбувся Українсько-шведський круглий стіл з питань надання соціальної допомоги паліативним пацієнтам та людям, які живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

Шведську сторону представляв Йоганнес Петрус Мокхеті-Хіс – голова INEREA – організації, що об’єднує понад 15 тисяч членів у справі протидії ВІЛ-інфекції. Українську сторону представляли працівники Секретаріату Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також представники громадських, релігійних та благодійних організацій, які здійснюють діяльність у медико-соціальній сфері. Від Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика у заході взяв участь завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів, доцент Сергій Убогов.

Учасники круглого столу ділилися власним досвідом і баченням та активно дискутували з наступних питань: роль громадських, релігійних і благодійних організацій у здійсненні санітарно-просвітницької роботи та наданні соціальних послуг паліативним пацієнтам та людям, які живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом; проблеми реалізації програми замісної метадонової терапії наркозалежних; актуальні питання надання паліативної допомоги; перспективи впровадження капеланства (системи духовного/душпастирського піклування) у закладах охорони здоров’я, як складової мультидисциплінарного підходу до надання допомоги пацієнтам і членам їх сімей.

Наприкінці заходу було розглянуто та обговорено проект Хартії прав людини, яка помирає.