Google search

18 – 19 жовтня 2018 р. в  м. Києві відбулась науково-практична конференція з міжнародною участю «Другий український рефракційний пленер’18».

У роботі конференції взяв участь завідувач кафедри медицини праці, психофізіології та медичної екології проф. Д. Варивончик, який представив доповідь на тему: «Синдром хворого будинку – недооцінена причина синдрому сухого ока».

Синдром хворого будинку (Sick building syndrome – SBS) (синон.: «пов’язані з будинком симптоми») (код за МКХ-10 – Z57.39)  – це розлади здоров’я людини, які виникають в окремій будівлі (робочій, житлово-побутовій, соціально-культурній тощо) і які пов’язані із незадовільною якістю повітря у її приміщеннях. За даними ВООЗ (1986), 10 – 30 % нових та реконструйованих будівель у всьому світі можуть бути причиною SBS.

У виникненні та в розвитку SBS мають значення і інші фактори: мікрокліматичні (температура, вологість та швидкість повітря в приміщеннях), рівень шуму та освітлення та ін. Доведена і роль напруженості праці у виникненні  SBS (високі вимоги до працівника з нижньою психоемоційною їх підтримкою роботодавцем, підвищена стресогенність тощо).  Найчастіше SBS виникає в офісних приміщеннях, розрахованих на 10 і більше робочих місць, а також в будівлях, де встановлено багато комп’ютерів.

Клінічними ознаками SBS є виникнення в окремих приміщеннях будівлі у значної кількості людей полісимптомних порушень здоров’я, а саме симптомів: (1) подразнення слизових оболонок;  (2) нейротоксичних уражень; (3) впливу хронічного стресу; (4) диспепсичних розладів; (5) алергічних уражень.